Синдром подразненого кишківника (СРК) є найпоширенішим психосоматичним розладом. Цією недугою хворіють близько 20% населення.

Пік захворюваності припадає на молодий працездатний вік 30-40 років. У пацієнтів з СРК досить високий показник спадкових психосоматозів. Такого роду патологія мала місце у 70% родичів 1,2 і 3 ступені споріднення. За деякими даними у 85% пацієнтів з СРК в перші роки життя зазначалося наявність шлунково-кишкового варіанту дитячої невропатії (анорексія, часті відрижки, тривалі періоди послаблень стільця або запори).

Симптоми синдрому подразненого кишківника

СРК – це не діагноз, це просто сукупність симптомів: 

  • метеоризм;
  • кольки і дискомфорт в області кишківника;
  • бурчання;
  • діарея.

Лікування синдрому подразненого кишківника

Повноцінні дослідження по терапії СРК мало і тому алгоритмів терапії фактично немає. Плюс маємо парадокс: симптоми включають як тілесні, так і психічні прояви, займаються проблемою гастроентерологи та психотерапевти, але єдиної картини немає.

Антидепресанти й психотерапія зазвичай ефективніші, ніж лікування, спрямоване виключно на "тілесну" складову. Іншими словами, антидепресанти в перспективі дадуть кращий результат щодо діареї, ніж лоперамід, хоча зупинити пронос "тут і зараз" простіше лоперамідом.

Найбільшою мірою при СРК підтверджений ефект антидепресантів і когнітивно-поведінкової психотерапії. Вибір конкретного препарату враховує особливості симптомів у пацієнта. У більшості випадків першим вибором повинні бути антидепресанти, що підвищують рівень серотоніну. При виборі всередині групи варто орієнтуватися на особливості "тілесних" проявів.