Рятувати життя незабаром буде нікому? Зі станції швидкої допомоги звільняються працівники, а машини розвалюються просто на очах. Зараз у Рівному працює лише 14 бригад, а потрібно 24. Трапляються випадки, коли автомобіль екстреної медичної допомоги ламається просто на ходу. В той час, як пацієнт чекає на лікаря.

Володимир Артюшок працює водієм на рівненській станції швидкої 19 років. Зараз машина, на якій він їздить - зламана. Тож його бригада кожного разу шукає авто, аби виїхати на допомогу до пацієнтів.

Її не можуть відремонтувати. Бригада постійно в русі. Постійно перескакуєм з одної машини на іншу. Постійно міняється, постійно переноситься: ящики, вся апаратура. Ну немає коштів як завжди, - говорить водій Володимир Артюшок.

В Рівне нському обласному центрі екстреної медичної допомоги повному списанню підлягає 60% автомобілів. Всього їх 138. У Рівному їздить лише 14. Інші стоять зламані в гаражі.

Їде-їде, зупинилася та й все. Часто. От зараз в гаражі, 18, 5, 4, 13 вічно стоїть і 8, - розповідає головний лікар станції швидкої допомоги Рівного Валерій Ковальчук.

Одна машина має двічі на рік проходити технічний огляд, однак на це грошей немає.

Наші автомобілі їдуть на станцію тільки тоді, коли вже на шнурку тягнуть...якщо не робиться мотор.

Відтак, на сесії Рівне нської міської ради деякі депутати внесли пропозицію виділити 300 тисяч гривень на ремонт тих машин, які обслуговують населення Рівного.

Фінансування про екстрену медичну медицину відсутнє. Саме дійсно держава мала фінансувати, як і всю медицину. Те, що нас кинула держава. то це щира правда. Але в нас іншого виходу нема, - каже начальник управління охорони здоров'я Рівне нської ОДА Юрій Осіпчук.

Втім це питання депутати перенесли на наступне сесійне засідання. Керівництво станції швидкої каже, що цих грошей вистачить лише на закупівлю декількох акумуляторів. Бракує коштів і на виплату заробітної плати.

Ставка менше мінімальної. Так як і в лікаря, так і у фельдшера, менше мінімальної, а до мінімальної доплачується. Тільки на зарплату в цьому році ще не вистачає 8 мільйонів, - каже головний лікар станції швидкої допомоги Рівного.

Додає, заробітна плата у водія 2 450 гривень. Через те працівники, не тільки кермувальники - звільняються. До прикладу сьогодні, вже двоє водіїв написали заяву на звільнення. Запитуємо в у їхніх колег - чому?

За таку зарплату практично в русі по 5-6 викликів і вночі. І за такі гроші - це...нонсенс.

Неодноразово депутати Рівне нської обласної ради подавали звернення до Верховної Ради України, однак поки ситуація залишилася незмінно-критичною. Тож життя людей фактично в руках держави, адже від столичних чиновників залежить чи буде кому і на чому виїжджати до пацієнтів на виклики. 

Читайте ще: на Рівне нщині зафіксований лептоспіроз

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber