Розпізнай інсульт. Саме так назвали свою акцію медики у всесвітній день боротьби з цією хворобою. Під час акції консультував лікар-кардіолог.

Акція на Рівне нщині вона проводиться вперше.

Взагалі, що таке інсульт і чому саме визначили цей день. Основною метою цього дня було привернення людей уваги до такого захворювання, як інсульт. Тому, що на сьогоднішній день інсульт став більш молодим захворюванням. Якщо раніше звертались люди від 50-60 років, то сьогодні це 30-40 років. Інсульт - це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження головного мозку, - говорить заступник директора ОЦГЗ Ілля Філіпченко.

Під час акції провели безкоштовне тестування, де всі охочі мали змогу здати аналіз на визначення рівня цукру та холестерину в крові.

Це є два показники, які дають нам змогу на ранніх стадіях виявити такі захворювання, як інсульт, інфаркт, а так само цукровий діабет. Це є такі хвороби призводять до летальних наслідків або призводять до інвалідності, до втрати працездатності, що є небезпечним, як для людини, так само і для її оточуючих є тягарем. Тому, щоб взнати який у вас рівень цукру, який у вас рівень холестерину необхідно пройти те обстеження для того, щоб можна було виявити захворювання на ранніх стадії, - розповідає лікарка Людмила Країнська.

Пані Марія пройшла тестування, каже: задоволена, що має таку можливість.

Дуже приємно, що є така акція, що ми можем собі провірити цукор і холестерин. І хочеться, щоб це було частіше тому, що зараз дуже тяжко лікуватися і добре, щоб можна було заздалегідь знати чи ти хворий чи ти не хворий.

Причинами виникнення інсульту можуть стати: стрес, алкоголь, куріння, ожиріння та діабет. Для визначення хвороби варто запам'ятати 5 основних симптомів.

Відповідно 5 ознак - так, як інсульт вражає мозок зробили таке порівняння, то перша буква М – раптове порушення МОВЛЕННЯ; О – раптова асиметрія ОБЛИЧЧЯ; З – раптове ЗАПАМОРОЧЕННЯ; О – ОЧІ, раптове погіршення зору; К – раптова слабкість чи оніміння КІНЦІВОК.

До слова, На Рівне нщині за 9 місяців цього року інсульт виявили у 1707 осіб. Медики радять, у разі якщо у вас раптово проявився хоча б один із проявів інсульту негайно телефонуйте 103.

Дивіться також: рівнян закликають провести щеплення від дифтерії

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber