Анонсоване скорочення працівників районних державних адміністрацій вступило в силу. Нагадаємо, нещодавно Міністр Кабінету Міністрів Дмитро Дубілет пояснив чому оптимізація потрібна в районах.

Робоча група під його керівництвом два тижні досліджувала діяльність районних адміністрацій. Два ключові фактори, які враховувала робоча група – це дублювання функцій РДА в об’єднаних територіальних громадах та визначення функцій як малоефективних або ж непотрібних. Пропозиції базувалися на такому ж принципі – при оптимізації окремі функції потрібно передати на ОТГ, а деякі – в ОДА.

Уряд запропонував ліквідувати такі напрями на рівні районних адміністрацій: агропромисловий розвиток, економічний розвиток й торгівля, взаємодія з громадськістю, туризм та курорти, охорона здоров’я. А деякі напрями, на думку Кабміну варто об’єднати: ЖКГ з архітектурою та інфраструктурою, молодь і спорт з культурою, енергетику з екологією - повідомляють в РОДА.

"Наразі загальна чисельність працівників всіх райдержадміністрацій Рівне нщини - 1733 особи. Стосовно скорочень, станом на сьогодні є два розпорядження Кабміну. Першою Постановою має бути звільнено 601 працівника райдержадміністрацій. Натомість, на останній нараді під головуванням прем'єр-міністра була озвучена відкоригована для Рівне нщини цифра - 32,49% працівників РДА. Тобто 563 особи. Оптимізація триватиме до повного виконання Постанови Кабінету міністрів. Працівники РДА попереджаються за 2 місяці до звільнення" - прокоментував заступник очільника РОДА Ігор Тимошенко.

Варто зазначити, оптимізація стосується і тих районів, в яких не створено жодної ОТГ. Приміром на Здолбунвщині звільнять 39 осіб.

"Загальна кількість 112,5 (в тому числі апарат адміністрації 29), а відповідно до розпорядження голови ОДА від 23.10.2019 № 102-к загальна кількість 73,5 (в тому числі 14 апарат адміністрації). Скорочення всього 39 осіб або 34,7% від загальної кількості, але якщо рахувати апарат адмінстрації, то тут 15 або 51,7%" пояснює в.о. голови Здолбунівської РДА Леонід Власюк.