Замість смітника - дитячий майданчик. Саме це просять жителі села Здовбиця, що на Здолбунівщині. Люди живуть біля річки. Кажуть, територія навколо неї, засипана сміттям. Пливе непотріб і по воді. Люди хочуть прибережну зону облагородити і облаштувати тут місце для дитячих розваг. Але, мовляв не мають на це дозволу.

Село Здовбиця. Вулиця Четверта. Вона доходить до річки Устя. Місцеві кажуть, навкруги повно сміття.

Носять і носять і в річку кидають, хоча табличка тут стояла про заборону, але всеодно, - розповідає місцевий мешканець Олександр Зубарук.

В річці плавають гуси. Люди кажуть, їдять непотріб, який пливе по воді.

Тут берег, вони собі пасуться. але позавалювали все сміттям. Рубаю гусей, а у них у шлунках цилафан - торбинки, - говорить місцева мешканка Софія Гордієнко.

Сміття викидають самі ж місцеві мешканці. Окрім непотребу, біля річки і відходи з городів. Вздовж дороги за річкою, в кущах розкидані пакети із сміттям.

Немає совісті, їдуть на роботу і викидають. Йдеш у сільську раду, вони щось роблять, але вони ж не будуть тут сидіти і фотографувати, - говорить Юлія.

Жодної людини не знайшли і не покарали за несанкціоноване викидання сміття. А дівати його є куди. Заключений договір з підприємством, яке займається вивозом непотребу по селі.

Кожен вівторок їздить трактор і збирає сміття. 13.50 коштує.

Щоправда послугами трактора користуються не всі мешканці Здовбиці. Комусь простіше у кущі, попід річкою. Жителі вулиці Четвертої згідні прибрати непотреб біля води аби облаштувати тут дитячий майданчик.

Можна було б площадку зробити для дітей, дітей багато і гратись ім ніде, територія захаращена.

У сільській раді пояснюють, облаштовувати дитячий майданчик біля річки небезпечно.

Тому що це річка, це діти, тому ставити дитячий майданчик біля річки нераціонально. Дерева вирубувати - це річка, це природоохоронна зона. Вирубка дерев це не так просто. Вона заборонена без правовстановлюючих документів, - говорить секретар Здовбицької сільської ради Вікторія Мосейчук.

Але карати штрафом тих, хто викидає сміття біля річки - обіцяють. Щоправда після письмових звернень і свідчень очевидців події. 

Читайте ще: у Дубенському районі виросло перше «сонячне дерево»

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber