водійське посвідчення у смартфоні
Кабінет Міністрів України ухвалив постанову щодо введення в дію електронного посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу. Відповідне рішення було прийнято та опубліковано на сайті Кабінету Міністрів 23 жовтня 2019 року.

Для замовлення електронного посвідчення та електронного паспорту, водіям потрібно завантажити на смартфон мобільний додаток «ДіЯ» та пройти електронну ідентифікацію. Такі електронні документи водії зможуть пред’являти поліцейським на своєму смартфоні, а ті відповідно "зчитуватимуть" їх унікальний OR-код за допомогою спеціальних технічних засобів.

Додаток запрацює з грудня. В подальшому водіям не потрібно буде перейматися про наявність документів в салоні авто та про можливий штраф через їх відсутність. Постанова є пробним проектом Кабміну спільно з Міністерством внутрішніх справ та Міністерства цифрової трансформації.

Рішення щодо постанови Уряду прокоментував Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров:
“Сьогодні, коли смартфон здатний замінити гаманець, вимога постійно мати при собі додаткові документи – звучить застаріло. Переконаний, що новий сервіс буде дуже корисним та комфортним для багатьох громадян”.
Своїми роздумами, щодо нової постанови з нами поділилися рівненські водії.

Ольга:
“Постанова, звичайно, крок вперед до позитивних зрушень. Однак з е-посвідченням теж можуть виникати труднощі, оскільки документи тепер в смартфоні, а пристрій, відповідно теж можна забути дома, загубити чи ще щось. Але таке нововведення сприймаю схвально”.

Володимир:
“Нововведення не до кінця зрозуміле. Побачимо, як воно буде у користуванні. Думаю, зручно.”

До слова, проект розроблений з метою втілення в дію завдання Президента України щодо створення держави в смартфоні.