Незважаючи на те що це універсальна рослина має смачні плоди, широким спектром лікувальних властивостей і декоративним розмаїттям, вона незаслужено обділена увагою з боку садівників і фермерських господарств

Корисні властивості кизилу

Ягоди кизилу рекомендують при подагрі, недокрів'ї, геморої, дизентерії, тифі, шлунково-кишкових захворюваннях, артриті і шкірних хворобах.

Кизил має жовчогінну, сечогінну, протицингового, бактерицидну жарознижуючим і протизапальну дію. Завдяки вмісту в них пектинам ягоди кизилу прискорюють процес очищення організму від продуктів метаболізму. Кизил сприяє виведенню щавлевої і сечової кислоти. Біологічно активні речовини, що входять до складу плодів кизилу, нормалізують артеріальний тиск, тиску судин головного мозку, усувають головний біль, попереджають склероз.

Кизил, як і шипшина, сприяє зміцненню стінок судин, запобігає крихкості капілярів, використовується при венозної недостатності, набряках ніг, запаленні вен. Ягоди кизилу покращують апетит і відновлюють обмін речовин в організмі людини.

У народній медицині кизил приміняли при діареї, їм так само відновлювали обмін речовин в організмі людини. Ягоди кизилу радять включати в раціон при шкірних захворюваннях і екземі. Напої і настої з ягід кизилу рекомендують при шлунково-кишкових розладах і кровотечах, при захворюваннях порожнини рота. Кизиловий сік має виражену тонізуючу і бадьорить дією.

При проносах дітям добре давати кизиловий кисіль, який варять з розрахунку: 3 столові ложки розмочених або свіжих плодів на 1 склянку води. Приймають по 70 г 3 рази на день до їди. При гострому гастроентероколіті кисіль включають в дієтичне харчування. Так само при проносах добре допомагає відвар з листя і плодів кизилу.

Настої з листя і гілок мають в'язку дію, використовуються як жовчогінний і сечогінний засіб.

Небезпечні властивості кизилу 

Кизил і кизиловий сік не рекомендується: при підвищеній кислотності шлункового соку, людям страждаючим запорами, людям з легковозбуджуючою нервовою системою. Кизил і кизиловий сік небажано вживати на ніч. Кизил протипоказаний при вагітності, лактації, а також у дитячому і літньому віці, так як він має виражену тонізуючу дію і може призвести до безсоння, а також нервового перезбудження (у великих кількостях).