Опале листя всюди. Щодня двірники прибирають його з пішохідних доріжок та прибудинкових територій. Утворюються величезні кучугури. Що з ними робити? А особливо тим, хто живе в приватному секторі, і не знає куди подіти опале листя? Спалювати не можна, адже це шкода довкіллю та й штраф чималенький.

Традиційно восени люди згрібають опале листя і спалюють його. Тим самим завдають шкоди довкіллю та здоров'ю. А ще провокують масштабні пожежі.

Штраф за спалення трави та листя складають від 340 до 1700 грн. Однак це людей не зупиняє. Втім віднедавна на рівненському сміттєзвалищі розпочали приймати опале листя безкоштовно. Хоча раніше за це потрібно було платити.

Для того, щоб захоронити 1 тонну відходів виходить 113 гривень за тонну, - розповідає директор "КАТП - 1728" Ростислав Кралюк.

За словами керівника КТП 1728 з опалого листя спробують робити добриво.

Ми працюємо кожного дня.

Ми запитали у пересічних рівнян, що на їхню думку, потрібно робити з опалим листям.

Палити точно ні. Хіба може десь так утилізовувати, щоб потім можна було удобрювати ґрунт.

Питання необхідності утилізації не тільки опалого листя, а й деревини підняли й місцеві активісти. Зокрема ідея Оксани Майбороди щодо створення системи збору та компостування відходів, а саме гілля, листя, деревини виграла у голосування в рамках Громадського бюджету. На її реалізацію буде спрямовано 860 тисяч гривень.

У нас частково в місті відходи ідуть на опалення приміщень комунальних підприємств, частково ідуть на полігон. Тут ми хотіли, щоб ці відходи збиралися окремо. Щоб люди могли здати своє гілля в комунальні підприємства і щоб вони могли їх закомпостувати, - розповідає автор проекту громадського бюджету Оксана Майборода.

Проект передбачає створення можливості передати відходи деревини на подріблення та компостування. А ще підприємства отримають необхідне обладнання, 10 ОСББ нададуть компостери. Чи стане менше опалого листя у Рівному вже цьогоріч покажуть результати роботи КАТП 1728. Чи збільшаться надходження до бюджету у зв'язку з роботою відповідних контролюючих структур за спалення листя теж незабаром дізнаємось. А от чи вдасться і як саме втілити ініціативу громадського бюджету перевіримо вже у наступному році.  

Дивіться також: у центральному парку Рівного висадили дерева

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber