Важливе місце у міському житті посідає громадський простір. Його якість визначається тим, як часто люди користуються ним. Відповідно, якщо більшість місць у Рівному отримають привабливий вигляд і стануть доступними для всіх, то і їхня відвідуваність стане більшою. А це може зменшити рівень злочинності у місті. Як і що потрібно зробити для цього? Дізнавайтеся далі.

Безпека - поняття складне. Відчуття безпеки та, власне, сама безпека - різняться між собою. Відчуття безпеки залежать від різних факторів. Зазвичай, вони говорять про те, в якому середовищі мешкає людина. Неблагополучні райони змушують відчувати людей у небезпеці.

Безпека залежить від міського дизайну

Що таке міський дизайн? Аби зрозуміти це поняття потрібно уявити місто. У ньому є багато будівель - ось це архітектура. А те, що між ними, так званий простір - це міський дизайн. Архітектура та міський дизайн - взаємопов’язані. Та, зазвичай, про останній забувають.

Продовжуємо далі. Уявіть вулицю, а на ній два будинки (“А” та “Б”). Навколо кожного є приватна територія. І ось одного дня, жителі будинків А та Б вирішують, що вони у небезпеці і будують навколо себе 3-метрову огорожу. Тепер вони відчувають себе у безпеці, але це на їх думку. Бо ж за парканом утворилась ще більш небезпечна зона.

Чарлз Монтгомері у книзі «Happy City» написав, що саме міський дизайн може зробити людей щасливішими. На його думку, вулиці мають бути багатофункційними. Ми не маємо їх використовувати як «транспортний коридор», а навпаки заохочувати людей проводити більше часу на вулиці.

Тож далі ми розглянемо найпоширеніші штучні фактори небезпеки, які можуть формувати громадську думку.

Рівне - затишне місто. У рейтингу “Найкращі міста для життя в Україні за версією журналу «Фокус»” наше місто потрапляє у топ-10. І посідає восьме місце.

Журналісти складають рейтинг міст за 17 категоріями, туди входять і рівень благоустрою міста, інфраструктура та рівень злочинності.

Загальна мапа Рівного та околиць, 1926 рік

 Ми провели опитування на нашій сторінці у Facebook.

Результати на час написання матеріалу:

77 - ТАК

55 - НІ

Більшість опитаних відчувають себе безпечно. Та є ті, що, все ж почуваються у небезпеці. 

Аби зменшити рівень злочинності, потрібно створити комфортне середовище. Безумовно, люди оцінюють безпеку суб’єктивно. Адже частина респондентів, можливо, навіть із злочинами і не стикалась. Але покладаючись на свої відчуття, а це найшвидше новини у медіа або чутки від знайомих, друзів - вважають рівень злочинності вищим, ніж це є насправді.

Це довело моє опитування серед знайомих та друзів. З 10-ти респондентів шестеро відповіли, що найбільш кримінальний мікрорайон Рівного - це  "Північний", у народі "Мокрий", такий вже склався стереотип у місцевих.

Та за даними ГУ Національної поліції Рівне нської області найбільше злочинів спостерігають на автовокзалі, залізничному вокзалі, ринок та місця масового скупчення.

зображення з щорічного звіту ГУНП у Рівному (2018рік)

За останні 9 місяців цього року у Рівне нській області, як проінформував Антон Крук - речник ГУНП у Рівне нській області, найбільше злочинів у місті Рівному - 2756, Рівне нський район - 584 злочини, Сарненський район - 568 злочинів. Найчастіше - це крадіжки. 


 

Також додає, що "на правопорушення впливає чистота та порядок на вулицях. За дослідженнями американців, саме рівень благоустрою та порядку може зменшити або збільшити кількість злочинів".

Чи помічали ви, що при продажі будинків головними факторами привабливості виступає не захист від злочинності, а протиставлення брудному та галасливому місту - красивої природи. "Затишний" маленький світ протиставляється "незатишному" великому.

"У країні війна і рівень страху збільшився. Страх може бути насаджений соціумом, людина могла десь почути чи побачити новину про те, що когось вбивають. Можливо, навіть у конкретному районі,  і у неї вже насадився більший рівень страху", - розповідає психологиня Дарина Забегаліна.

В Україні відсутня національна політика розвитку міст, та навіть більше - нема і розуміння реального стану справ, щоб ту політику можна було створити. Та все ж впроваджуються мінімальні зміни, які запозичують із Заходу. В Україні недостатньо  аналітики, щоб обґрунтовано оцінювати, що створює відчуття безпеки. Та частина Західних методів вже працює у нас, ми проаналізуємо їх.

 


 Джейн Джейкобс - бабуся урбаністики. Вона не була архітекторкою за освітою, але була журналістом. У 1952 році почала працювати репортером у журналі «Архітектурний форум». Її статті були відомі критичними відгуками про великі проекти в Нью-Йорку та інших містах. Її книга «Життя і смерть великих американських міст» стала однією з ікон-книг урбаністики 20 століття, яка змінила курс містобудування.

Саме цій жінці вийшло повернути архітекторам одиницю міського виміру - людину та її потреби, а також зробити їх основною ціллю благоустрою. 

Дизайн вулиць використовують для запобігання злочинів, зокрема, зґвалтувань у Делі чи протидії тероризму в Осло.

Перформенс "Говори мені" влаштували активісти у «провулку гвалтівників»

Джейн Джейкобс писала, що самі ж мешканці можуть здійснювати неформальне патрулювання. Зокрема, коли у будинків активні перші поверхи. Тобто розташовані такі заклади, де люди можуть спостерігати, що відбувається на вулиці. Тож, громадський порядок - це порядок на тротуарі і вулиці - у містах в основному забезпечується не поліцією, а несвідомою спільнотою добровільного нагляду, що складається з простих людей.

На думку Джейкобс, "живе" і різноманітне місто, яке працює на різних механізмах саморегулювання, майже в усіх відношеннях куди більш придатне для життя, ніж реалізація будь-якої містобудівної теорії, навіть якою б продуманою і раціональною вона не виглядала.

Все ж, якщо повернутися до того, як за допомогою дизайну та планування мікрорайону можна зменшити злочинність на місцевості. То варто зрозуміти, що грати не обов’язково дають відчуття безпеки. А ось створення відчуття безпеки працює краще, ніж поліцейські.

Чому остання фраза важлива?

Панує думка, що присуність патрульних на районах дає відчуття безпеки. Насправді воно створює лтше суб'єктивну думку. Якщо ввечері вийде викинути сміття чоловік. То ймовірність того, що патрульні оберуть його для перевірки більша, а ніж, якби цю побутову справу робила жінка. Через стереотипність мислення, дискримінація і досі живе навіть у виявленні злочинців. Чоловіків частіше підозрюють у скоченні злочинів, а ніж жінок. Те ж стосується і расової дискримінації та ейджизму. 

Наступне, де найчастіше замінюють поняття безпеки - це встановлення парканів навколо будинків. Чи не помічали ви, що при встановленні парканів люди стають менш обачними, вважаючи огорожу - головним своїм захистом. І вже як говорили раніше, простір поза парканом - насправді, є небезпечним.  Паркани не збільшують безпеку, люди збільшують безпеку.

Інший фактор, який впливає на контроль безпеки та комфорту на вулицях - це камери спостереження. 

У нашому місті впроваджується програма "Безпечне місто Рівне ". Мета якої є підвищення рівня громадської безпеки та порядку, запобіганню злочинності. У Рівному встановлено вже більше сотні камер спостереження. Але виникає дилема чи, дійсно, камери впливають на безпеку. Можливо, їхня функція - це допомагати розслідувати злочини, а не запобігати їм. Ба більше, виникає і питання з захистом персональних даних. Хто збирає відеоматеріали і як відслідкувати цих людей?

На думку Джейн Джейкобс, люди почуваються безпечніше, коли на вулиці є багато очей (не відеокамер). Саме від міського дизайну, від того як влаштоване освітлення, наявність велодоріжок, громадський транспорт, активність на перших поверхах будинків - ці фактори збільшують відчуття безпеки. 

Тепер кожен з вас може оцінити інфраструктуру свого мікрорайону та зробити висновки.