Через рак молочної залози щогодини помирає одна жінка. На ранніх стадіях захворювання легко діагностується та піддається лікуванню. Однак, на пізніх стадіях вилікувати рак складно.Як свідчить статистика, на 1 стадії рак грудей виліковується у 95% жінок, на 2 стадії у 80%, а на 3 стадії – 50%

Коли варто звертатися до мамолога

Відвідувати мамолога, як і гінеколога, слід раз на рік. Та якщо ви давно не ходили до лікаря, краще записатися на зустріч негайно. Особливо якщо:

Ви відчуваєте у грудях грудочки

Утворення у вигляді грудочок можуть бути викликані вагітністю, вигодовуванням грудьми або навіть менструальним циклом. Також це можуть бути кісти та інші захворювання. Однак, якщо вони не минають протягом місяця – запишіться до лікаря.

Шкіра на грудях змінила колір

Якщо шкіра навколо грудей змінює колір, набуває червоного відтінку, або просто запаленою – це привід йти до мамолога. Під час вигодовування грудьми це є ознакою маститу.

Груди змінили розмір

Наше тіло асиметричне, візуально груди можуть бути непропорційними. Але якщо одна з грудей помітно змінилася в розмірі, а друга виглядає як і раніше, це теж є приводом звернутися до лікаря.

Шкіра втратила еластичність

Якщо шкіра стала нагадувати апельсинову кірку або неприродну текстуру – це ще один привід насторожитися та перевірити стан здоров’я молочних залоз. Це може бути симптомом їх запалення.

Соски змінили звичну форму

В жінок бувають плоскі соски, це не ознака патології. Але якщо, все життя вони були опуклі, а раптом змінили форму, зверніться до лікаря.

З’явилися виділення з грудей

Єдиним природним виділенням з грудей може бути молоко під час вигодовування. В усіх інших випадках, якщо ви помітили у себе виділення, необхідно пройти обстеження. Це може свідчити про дисбаланс гормонів або бути симптомом інших захворювань.

Наявність перерахованих вище симптомів може бути ознаками менш серйозних станів, які не є злоякісними (інфекція або кіста). Важливо, щоб будь-які зміни молочної залози були перевірені лікарем. Якщо Вас турбує один або декілька з перерахованих вище симптомів, необхідно звернутися до кваліфікованого онколога, який призначить обстеження і встановить правильний діагноз.