Осінь уже повністю вступила у свої права, тепер прийшли короткі, часто дощові дні та довгі вечори. Швидке настання темряви за вікном призводить до погіршення настрою, стресу, а часом навіть до сезонної депресії. Саме тому вчені радять шукати способи, які допоможуть уникнути цих негативних проявів зміни сезону. Один зі способів позбутися осінньої нудьги та при цьому не виходити з дому – це читання цікавої книги. Ми поцікавились у рівнян, чи читають вони восени більше та які саме книги читають?

Ангеліна, 20 років, студентка:
"Останні прочитані мною книги були «Кохання в стилі бароко» Даниленко; «Троща», Шкляр; «На запах м’яса» Люко Дашвар. Літом читала для себе, а зараз на це немає часу, тому читаю тільки те, що треба по навчанню. Осінь ніяк на це не впливає".

Євгенія, 30 років, косметолог:
"Останнім часом читаю наукову літературу. Зараз наприклад, «Косметична хімія» для косметологів та дерматологів. Осінь, мабуть, таки впливає. Бо приходить натхнення вчитися саме восени. І маю більше вільного часу для навчання та читання, ніж влітку".

Олександр, 24 роки, юрист:
"Зараз перечитую Юваль Ной Харари "Sapiens", дуже крута книга, намагаюся запам'ятати якомога більше інформації з неї. Осінь впливає позитивно для читання, особисто для мене".

Тетяна, 28 років, викладачка:
"Зараз я читаю «Атлант розправив плечі» на жаль якось затягнула, бо з початку вересня більше завдань на роботі. Отож, на жаль, осінь мені особисто не сприяє читати більше. Чому саме «Атлант…», бо це бестселер, який давно хотіла прочитати і я люблю читати нові книги. Наразі вже читатиму третій том. Паралельно читала Пауло Коельйо «Заїр» та Ден Браун «Цифрова фортеця»".

Тетяна, 24 роки, фотограф:
"На жаль, давно нічого не читала, немає вільного часу навіть довгими осінніми вечорами".

Юрій, 26 років, вчитель:
"Зараз читаю "Світовий порядок" Кіссінджер; "Розмова з Богом. Книга 4", автор Ніл Уолш. Читаю, зазвичай, історичні, філософські, політичні роботи. Осінь, впринципі ніяким чином не впливає".

Микола, 21 рік, офіціант:
"Почав читати у вересні Кідрука. Люблю наукову фантастику. Коли, їду з роботи читаю в телефоні, так зручно. Так, восени хочеться більше читати, бо на вулицю виходжу не часто".

Іванна, 16 років, школярка:
"Читаю лише те, що задавали вчителі, подобається українська література. У вільний час не читаю".

Як бачимо, когось осінь, дійсно, надихає більше часу проводити за читанням книги, а хтось, навпаки, повністю поринає в роботу та лише зрідка приділяє час читанню. Студенти та школярі здебільшого читають, "бо так треба для навчання". Дорослих, навпаки, зміна пори року мотивує та надихає вчитися та відкривати для себе щось нове з книг, тому часто обирають вузькопрофільну літературу, яка стосується їх фаху. І, звичайно, є і ті, хто вважає, що довгий осінній вечір – це ідеальна пора для читання художньої, фантастичної або наукової літератури.  

А які книги читаєте ви? діліться своїми книжковими враженнями у коментарях.