На скандальному підприємстві у Рівненському районі стався вибух. Мова йде про Колор Сім, що у селищі Клевань. Підприємство відоме виготовленням фарб для автомобілів та дорожньої розмітки. 17 жовтня, в їхній окремій будівлі стався вибух. Ніхто з людей не постраждав. Місцеві мешканці вже давно скаржаться на роботу цього підприємства, мовляв воно забруднює повітря. Відчули запахи і після цього вибуху. Боялись виходити на вулицю і зачиняли вікна. Керівництво підприємства, називає дану подію - диверсією. У поліції розпочали розслідування.

Був такий потужний вибух, що у мене вікна трусились хоча вони металопластикові і хата шаталась, - розповідає Олександр Павлюк.

Жителі Клевані пригадують події вчорашнього вечора. На підприємстві "Колор С.І.М" пролунав вибух і розпочалась пожежа.

Я чув цей взрив, я був у районі Зорі, а моя жінка, яка була вдома, подумала, що це на другому поверсі щось вибухнуло, такий був сильний вибух, - каже Сергій Дьяков.

Люди кажуть, чорний їдкий дим заполонив територію навколо. На місце приїхали всі надзвичайні служби.

По прибуттю на місце виклику було встановлено, що внаслідок вибуху відбулось загоряння приміщення з миття використаних банок з-під фарби. На гасіння пожежі відразу подали два стволи. О 19:38 пожежу вдалося локалізувати, а о 20:16 повністю ліквідувати. Жертв та постраждалих не має, - говорить фахівець прес служби ГУ ДСНС у Рівне нській області Олеся Осипчук.

У соціальних мережах розпочалась паніка. Місцеві мешканці боялись виходити на вулицю, радили зачиняти вікна. Адже підприємство "Колор С.І.М." виготовляє фарби для дорожньої розмітки, автомобілів, синтетичні смоли та лакофарбові матеріали. Клеванчани вже не перший рік скаржаться на їдкі випари через підприємство.

Сьогодні, після цього вибуху у мене перхотіло у горлі, у дружини теж. У нас тримісячна дитина, дружина не виводить її на вулицю бо є запах фарби.

Місяць тому місцеві мешканці пікетували підприємство через шкідливі викиди у повітря.

До теми: у Клевані фахівці вимірюють рівень забруднення повітря після вибуху

Події останнього дня ще більш кардинально налаштували місцевих мешканців.

Ми ініціюємо до голови ОДА про призупинення роботи підприємства "Колор СІМ" і про ініціювання скасування дозволу на викиди забруднюючих речовин у Колор Сім, - розповідає голова громадської організації "Екологія і світ" Вікторія Гребінець.

Керівництво підприємства "Колор СІМ", даний вибух називають диверсією. Мовляв, вже тривалий час їм заважають працювати. Тому дана пожежа могла бути невипадковою.

Це одна з двух чи трьох будівель, яка на даний момент не обладнена камерою відеоспостереження. Я думаю, що це протиправні дії третіх осіб, - каже директор компанії "Колор СІМ" Зоя Іващук.

І додають, жодних норм у роботі не порушують. Працюють у межах закону.

Хочу заспокоїти жителів села - нічого не трапилось. Сьогодні ми викликаємо лабораторію, яка проведе заміри. Щоб всі могли впевнетись, що все у нас добре.

У селище прибули працівники лабораторії та Держпродспоживслужби. Проводять заміри щодо забруднення повітря.

Ми візьмемо біля лікарні, бо вітер був у той бік, біля садочка, біля школи, загалом ми сьогодні візьмемо біля 15 цих проб, - повідомила Ольга Болемчук.

Фахівці повідомили, що результати досліджень будуть готові до кінця дня. Тим часом у поліції відкрили кримінальне провадження - за фактом порушення правил безпеки. Про причетність третіх осіб не йдеться.

Відповідно до акту працівників ДСНС ймовірною причиною вибуху та в подальшому пожежі є скупчення газоповітряної суміші та короткого замикання електромережі на складі лакофарбової продукції товариства з обмеженою відповідальністю, - каже речниця ГУНП на Рівне нщині Марія Юстицька.

Керівництво населеного пункту запевнило, що надзвичайної ситуації у селищі не має. Всі установи працюють у штатному режимі.

У селищі ситуація спокійна, нормальна, навчальний процес відбувається, ніяких попереджувальних кроків ми не здійснювали бо не має на це підстав, - розповів голова Клеванської селищної ради Дмитро Жовтянський.

І додають, чекають результати всіх інстанцій аби прийняти міри, щодо функціонування хімічного підприємства на території Клеванської селищної ради.  

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber