Вибір партнера може значною мірою вплинути на ваше здоров'я, як позитивно, так і негативно. Ми вивчили дивовижні факти з наукових досліджень про вплив на нас нашого оточення.

Роль відносин для здоров'я

Незалежно від того, чи почалися ваші стосунки недавно або давно, молодята ви або готуєтеся відсвяткувати золоте весілля, час, проведений з партнером, впливає на ваш стан здоров'я. Здорові відносини не тільки корисні самі по собі, вони також в значній мірі формують ваше здоров'я в довгостроковій перспективі, нарівні з якісним нічним сном, правильним харчуванням і відмовою від куріння. Дослідження раз по раз показують, що ті, хто задоволений своїми стосунками, відчувають себе більш щасливими, відчувають менше проблем зі здоров'ям і живуть довше. З іншого боку, нездорові відносини і недолік соціальних контактів пов'язують з депресією, зниженням когнітивних здібностей і підвищеним ризиком передчасної смерті.

Сприятливий вплив партнера на здоров'я

Полегшення болю

Відомо, що люди підсвідомо синхронізують кроки, коли йдуть разом, або дзеркально відображають позу одного під час розмови. Вчені з Колорадського університету в Боулдері і Хайфського університету в Ізраїлі виявили, що дотики коханця полегшують біль жінок: їх серцебиття і дихання синхронізуються, і біль відступає. Ці відкриття також вносять свій внесок у зростаюче число доказів існування такого явища, як «міжособистісна синхронізація»: люди починають психологічно відображати тих, з ким проводять час.

Поліпшення фізичної форми

Доповнюючи ці відкриття, вчені з Медичної школи Блумберга імені Джона Хопкінса в Балтіморі, Меріленд провели дослідження, в ході якого виявили, що, поліпшення фізичної форми одного з подружжя допомагає другому досягти тих же результатів.На двох медичних оглядах з різницею в 6 років парам задавали питання, що стосуються їх фізичної активності. Якщо дружина слідувала рекомендаціям з фізичної активності, даними їй під час першого огляду, то її чоловік досягав тих же цілей на час наступного огляду з ймовірністю на 70% більше. В свою чергу, якщо чоловік дотримувався тих же рекомендацій, ймовірність, що дружина наслідуватиме його приклад зростала на 40%. «Коли мова заходить про заняття спортом, кращий варіант впливу оточення - це вплив того, хто кожен день снідає разом з вами», - говорить співавтор дослідження Лора Кобб, докторант Медичної школи Блумберга імені Джона Хопкінса.

Зміна мікробіома шкіри

Вчені з Університету Ватерлоо в Канаді з'ясували, що пари, які живуть разом, впливають на мікробіом (сукупність бактерій та інших мікроорганізмів) шкіри один друга.Схожість між мікробіома шкіри пар були настільки значними, що алгоритм комп'ютера зміг визначити пари, які живуть разом з точністю до 86%. Найбільш схожими областями поверхні шкіри виявилися ступні. «Якщо вдуматися, це цілком логічно, - пояснює Джош Ньюфелд, професор кафедри біології Університету Ватерлоо. - Ви миєтеся в одній ванній і ходите по одній підлозі босоніж. Цей процес виступає в якості своєрідного мікробіологічного обміну з партнером, а також з самим будинком ».

Поліпшення фізичного і психологічного здоров'я

Аналізуючи вплив відносин на здоров'я, Девід і Джон Галлахер з Кардіфського університету в Великобританії підтвердили, що тривалі серйозні стосунки корисні для фізичного і психологічного здоров'я, і користь ця збільшується з плином часу.В середньому, одружені люди живуть довше; жінки, які перебувають у серйозних стосунках, більш здорові психологічно, в той час як у чоловіків цей вплив більше поширюється на фізичне здоров'я. Автори дослідження кажуть: «У кінцевому рахунку, відносини коштують того, щоб вкладати в них зусилля».В ході іншого дослідження з'ясувалося, що ті, хто щасливі в шлюбі, мають в три рази більші шанси прожити більше 15 років після коронарного шунтування, ніж ті, хто не перебувають у шлюбі. Також, у одружених людей нижче ризик виникнення серцево-судинних захворювань, ніж у самотніх, розлучених і вдівців.

Негативний вплив партнера на здоров'я

Дослідження, проведене Единбурзьким університетом у Великобританії, виявило зв'язок між партнерами і болем: ті, чиї партнери страждають від депресії, більш схильні до виникнення хронічного болю. Це означає, що у депресії і хронічної болю багато спільних причин. Деякі з них обумовлені генетикою, але інші є наслідком спільної з партнером навколишнього середовища.

Підвищення ризику виникнення захворювань 

Одні дослідження, говорять про те, що наші кохані можуть допомогти нам знизити ризик розвитку певних захворювань, інші дослідження показують протилежне. Наприклад, вчені з Центру Охорони здоров'я Університету МакГілл в Канаді довели, що якщо один з партнерів страждає діабетом 2 типу, то ризик виникнення цього захворювання у його дружини зростає на 26%. Хоча подружжя не є родичами біологічно, у них загальне оточення, соціальні звички та підходи до харчування і тренувань - тобто фактори, від яких залежить ризик розвитку діабету 2 типу.

Вплив померлого партнера на здоров'я

І, що важливо, вплив партнера на здоров'я далеко не завжди закінчується навіть з його смертю.Кайл Бурасса, докторант психології університету Арізони Університету в Тусоні, і його колеги виявили, що якість життя партнера в парі залежить від якості життя іншого, і цей зв'язок зберігається навіть після смерті одного з подружжя: «Значні для нас люди продовжують впливати на якість нашого життя навіть після того, як вони пішли з неї. Ми з'ясували, що якість життя людини пов'язане з якістю життя померлого чоловіка (яким воно було до смерті) і залежить від нього так само, як ця кореляція спостерігається у тих, хто бачиться кожен день ».Бурасса каже, що, навіть коли ми втрачаємо коханих , вони залишаються з нами назавжди. Це дослідження звертає нашу увагу на те, наскільки важливі відносини для здоров'я і благополуччя. І що у тривалих відносин - немає «терміну давності», вони можуть як і раніше впливати на нас, навіть якщо відносини закінчилися і партнер вже далеко від нас.