Повістки нікому вручати? Сьогодні співробітники військкомату Рівного з 7-ї години ранку розносили повістки на строкову службу молодикам, які вперто ігнорують свій обов'язок. Одні не відчиняли двері, інші нібито виїхали за кордон, а деякі просто залишили своє житло на домашніх улюбленців. Ми разом з військовослужбовцями вирушили разом сповіщати молодикам призовного віку про обов'язок служити.

На годиннику 7:15 ранку. Співробітники рівненського військкомату йдуть вручати повістки молодикам, які вже не один раз ігнорували обов'язок служити.

Доброго дня. Знову до вас. Дмитро є вдома? Ні, не має. А де він? Він поїхав з татом на роботу. Далеко десь поїхав? За кордон.

Жінка каже, коли приїде син - не знає.

Ми будемо навідуватись до них, але якщо брати згідно законодавства ми маємо право на них виписувати адмінпротоколи. Адмін протокол - це штрафи у розмірі 119 гривень і вище, - говорить начальник відділення призову Євгеній Ткаченко.

Ідемо далі. Попереду ще декілька повісток для військовозобов'язаних віком від 20 до 27 років. Однак, відчиняти двері чоловікам у військовій формі рівняни не хочуть. Тільки чути, як до дверей хтось підходить.

Чули так, що хтось є? Але в глазок побачили, що військова форма та не захотіли відкривати.

Тому керівник відділення призову лишає оповіщення в дверях. У наступному будинку знайти військовозобов'язаного виявилося складніше. Молодик прописаний в квартирі однак там не проживає. А от його сусід-призовник з того ж під'їзду двері не відчинив. З помешкання лише чути мявкіт кішки.

Це ваші воєнні проблеми. Ви розбирайтеся. Хай. Що я буду казати, я міг би тут багато чого казать. Але ви його давно не бачили? Дівчата, я вам сказав я ходжу на роботу зранку до вечора. А він приїхав і поїхав. Він робить. Собі заробляє гроші, - каже сусід призовника.

За кордоном і ще один призовник.

Якось раз було мені в двері поставили і все. А ви передали ту повістку? Ні, бо його не було.

Якщо особи призовного віку планують їхати на роботу за кордон, вони повинні обов'язково повідомити про це військкомат. Всі інші мають з'явитися туди впродовж 10 днів від початку призову.

Сучасна армія вона доволі помінялася: це і грошове забезпечення, і матеріальне, тому умови набагато краще, аніж зараз. Я би навіть сказав, що строковики катаються наче сир у маслі, тому що вони 100% забезпечені. Про них дбають. Про це не знають матері. Вони вважають, що строковикі вони підуть служити в зону АТО. Це зовсім не так, - розповідає сержант, працівник ЦКТСП Сергій Паляднік.

А ще, коли призовник іде на строкову службу, на цей час за ним зберігається місце роботи, звісно якщо він офіційно працевлаштований. До слова, розносити повістки не входить в обов'язки військовослужбовців.

Я як працівник військкомата зобов'язаний здійснити якісний відбір юнаків. ОСББ повинні розносити повістки, так само як сільські ради. Кожна сільська рада, селищна рада, ОТГ новостворені. На сьогоднішній день складається така ситуація, що тільки декілька ОСББ з нами співпрацюють, нам допомагають, основна маса нам на жаль допомогу не надає.

Перевіряємо. Телефонуємо до декількох управителів багатоквартирних будинків. Одні не піднімають.

Інші погоджуються рознести у декількох будинків.

Ну на Макарова, 44 можу рознести. А решта будинків? Ну вибачте, але в нас просто нема кому розносити.

Через те військові щодня вранці і ввечері самостійно розносять повістки. Роблять це і у вихідні. Нагадаємо, на тих призовників, які пройшли медкомісію однак не з'явилися на відправлення чекає кримінальна відновідальність - позбавлення волі строком до 3 років. 

Дивіться ще: на Рівне нщині юнаків відправляли в армію. 12 не з`явилося

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber