Сексуальна освіта – невіддільна частина виховання будь-якої дитини. Її брак може призвести до багатьох негативних наслідків і зашкодити психічному й фізичному здоров'я людини. Але ви не зобов'язані розповідати все і відразу. Розширювати та поглиблювати інформацію слід у міру дорослішання дітей.

Що мають знати діти у різному віці?

Від 2 до 4 років

Правильні назви всіх частин тіла, включаючи геніталії. Це допомагає повідомляти про травми, дискомфорт, насильство. І дає розуміння, що всі органи нормальні.Розуміти, що вивчати своє тіло можна, але важливо знати, де і коли це доречно.

Від 4 до 6

Основи розмноження: сперма і яйцеклітина зливаються, дитина росте в матці. Знати, що ніхто не може торкатися тіла без дозволу і ніхто не повинен просити помацати або подивитися на геніталії (крім батьків і лікаря в особливих випадках).Навчитися запитувати, перш ніж доторкнутися до кого-небудь (обійняти, полоскотати).Розуміти, коли доречно бути голим. Самостійно мити статеві органи.

Від 6 до 8

Розуміти основні соціальні норми: недоторканність приватного життя і повагу до інших.Мати уміння безпечного користуватися гаджетами та інтернетом. Знати правила спілкування з незнайомцями та наслідки обміну інтимними фото. Інформацію про дітородіння варто розширити: обговорити статевий акт і інші способи завагітніти.

Від 9 до 12

Володіти інформацією про контрацепцію, вагітність та інфекції, що передаються статевим шляхом.Знати про зміни в тілі під час пубертату, про важливість гігієни й догляду за собою в цей період.Розуміти: бути підлітком – не дорівнює бути сексуально активними.Розрізняти хороші та погані відносини. Мати повну інформацію про безпеку в інтернеті, в тому числі кібербулінг і секстинг.

Критично відноситься до інформації в ЗМІ та до того, як соцмережі формують образ тіла.

Від 13 до 18

Знати все про менструації й полюції.Вивчити правила безпечного сексу: як алкоголь і наркотики впливають на адекватність прийняття рішень.Розуміти різницю між здоровими та хворими відносинами. Знати, що таке концепція згоди й в чому вона виражається. Розрізняти маніпуляцію, тиск і насильство. Вміти вести переговори та володіти методами припинення відносин.