Робота в офісі стала частиною наших буднів, але такий спосіб життя несе масу недоліків. Різні хвороби розвиваються через те, що офісні працівники годинами знаходяться в положенні сидячи, не змінюючи позу і не роблячи регулярно перерви на розминку основних м'язів корпусу, рук і ніг. Більш того, вони багато часу проводять за комп'ютером, що призводить до перевантаження очей і поступового порушення зору.

Лідируючі місця серед хвороб і проблем офісного співробітника займають

  1. остеохондроз шийного, грудного, поперекового відділів хребта;
  2. геморой і застійні явища з боку органів малого таза;
  3. обмеження сідничного нерва;
  4. зниження зору і перенапруження очей.

Щоб уникнути таких неприємних наслідків від офісної роботи, бажано регулярно займатися зміцнюють вправами для основних м'язів всього тіла вечорами після роботи, а також присвячувати хоча б 10 хвилин в день невеликої гімнастики для розвантаження м'язів плечового пояса, рук і ніг. При цьому навіть не обов'язково виходити з офісу, адже можна виконувати деякі вправи прямо за робочим столом.

Вправа № 1 - розвантаження грудного відділу хребта

Техніка виконання: сидячи з прямою спиною, на вдиху подаємо грудний відділ вперед, плечі при цьому залишаються на місці. Лопатки можна трохи звести разом, щоб додатково забезпечити розтяжку грудних м'язів. На пару секунд затриматися в цьому положенні.

На видиху повертаємося у вихідне положення.

Кількість повторів: 2 підходи по 10 разів.

Вправа № 2 - розвантаження плечових суглобів

Початкове положення: сидячи, руки опущені уздовж тулуба.

Техніка виконання: праву руку піднімаємо і виводимо вперед до паралелі з підлогою, потім відводимо руку назад, приводячи лопатку до хребта.При цьому корпус залишається на місці. Рух йде тільки за рахунок плечового суглоба і лопатки. Плечі не піднімаємо. Корпус залишається нерухомим. Потім руку опускаємо. Потім повторюємо вправу для лівої руки. Кількість повторів: 2 підходи по 8 разів на кожну руку.

Вправа № 3 - розтяжка м'язів задньої поверхні плеча і м'язів лопаток

Початкове положення: сидячи, руки вздовж тулуба, спина пряма.Техніка виконання: на видиху повільно тягнемо праву руку в протилежну сторону паралельно підлозі. За рахунок цього відбувається розтяжка цільових м'язів. Рух йде тільки в плечі. Сам корпус залишається на місці, не повертається за рукою - це важливо. Потім на вдиху руку опускаємо і повторюємо на ліву руку.Кількість повторів: 2 підходи на 10-15 разів на кожну руку.

Вправа № 4 - розвантаження м'язів стегна і гомілки

Початкове положення: сидячи, стопи стоять на підлозі.Техніка виконання: по черзі розгинає спочатку праву ногу в колінному суглобі так, щоб гомілка була паралельно підлозі. У цьому положенні спочатку тягнемо шкарпетка на себе і затримуємося на пару секунд, потім тягнемо від себе в протилежну сторону і теж затримуємося на пару секунд.Потім ногу опускаємо у вихідне положення і виконуємо вправу на ліву ногу. Дихання вільне.Кількість повторів: 2 підходи по 10-15 разів на кожну ногу.

Вправа № 5 - розтяжка сідничних м'язів і задньої поверхні стегна

Початкове положення: сидячи, стопи стоять на підлозі.Техніка виконання: по черзі згинаємо одну ногу в колінному і тазостегновому суглобі і приводимо до тулуба. В цей час зв'язує руки в замок і обхоплюємо ногу на рівні коліна. Потім рукою додатково тягнемо ногу до себе, при цьому повністю розслабивши м'язи ноги, щоб була хороша розтяжка. Корпусу немає в нахиляється на зустріч нозі. Інакше потрібної розтяжки вже не буде, а ось поперек буде напружуватися. Затриматися в цьому положенні розтяжки на кілька секунд. Потім ногу опускаємо у вихідне положення і виконуємо вправу на ліву ногу. Дихання вільне. Кількість повторів: 2 підходи по 5 разів на кожну ногу.

Такі прості вправи на розвантаження і розтяжку послужать хорошою розминкою прямо за робочим столом, що допоможе поліпшити кровообіг м'язів. А це зніме зайву напругу, і ви відчуєте себе більш комфортно під час роботи. Не потрібно соромитися колег, а краще запропонувати їм спільні розминки.