Смертність через серцево-судинні захворювання є лідером у всіх країнах світу. Не виключенням є і Україна. Саме тому урядова програма "Доступні ліки" спрямована в першу чергу на людей, які живуть з серцево-судинними захворюваннями, діабетом ІІ типу та бронхіальною астмою. Крім того ця програма дозволяє пацієнтам, які живуть з такими діагнозами отримувати потрібні їм ліки та проводити необхідне лікування безперервно.

77% жителів Рівне нщини уклали угоди з сімейними лікарями. Угода дозволяє в тому числі і отримати електронний рецепт на «Доступні ліки». Станом на вересень, жителі Рівне нщини уклали 896 306 таких декларацій. У Національній службі здоров’я України, яка з квітня адмініструє програму, наголошують, що намагаються максимально спростити процес отримання ліків.

Пацієнт може передати цю СМСку своєму родичу чи соціальному працівнику. Це є зручним для людей з обмеженими можливостями або для літніх людей, які проживають у сільській місцевості, - розповідає експертка НСЗУ з реімбурсації Ірина Ліштаба.

Найактивніше програмою «Доступні ліки» користуються люди похилого віку. З усіх виписаних електронних рецептів – близько 64%, а це більше 3 мільйонів по всій Україні, припадає на людей віком 65+. Найбільша кількість рецептів видається пацієнтам, які хворіють на серцево-судинні захворювання.

Що стосується пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, то зазвичай такі пацієнти приймають декілька препаратів і якщо порахувати загальну вартість такого лікування, то саме програма "Доступні ліки" дає можливість зекономити пацієнтам значну частину коштів. Що стосується пацієнтів з цукровим діабетом, то зазвичай вони приймають також 1 або 2 препарати щоденно, рано та ввечері і цього є достатньо, - каже сімейна лікарка Катерина Поштарук.

Отримати медикаменти за програмою можна в аптеках, що мають відповідну наліпку на дверях. Таких аптек є вже близько 7200 по всій Україні. Повний перелік можна побачити на сайті Національної служби здоров’я або безкоштовно зателефонувавши до контакт-центру за номером 1677. А від тепер – отримати рецепт можна і без візиту до лікаря.

Пацієнт звертається в будь яку аптеку, яка уклала договір з Національною службою здоров'я України. Незалежно від того, де був виписаний такий рецепт чи де ж проживає пацієнт.

У списку ліків, які можна отримати за програмою, – 254 лікарських засоби, 78 з яких безоплатні. Інші відпускають з незначною доплатою. Близько половини з них – іноземного виробництва. Варто додати, лікар в електронному рецепті повинен вказати не конкретну назву лікарського засобу, а діючу речовину. Якщо необхідних ліків немає в одній аптеці, пацієнт може звернутися до будь-якої іншої у будь-якому населеному пункті.

Дивіться ще: у Рівному з`явилася протестована вакцина проти грипу

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber