фото ілюстративне
Повернути тарифи 2014 року. У Рівному громадськість вимагає зменшити та перерахувати усі тарифи для мешканців області. У Рівному відбувся круглий стіл із представниками громадськості та керівниками теплопостачальних підприємств. Запросили до розмови і представників НКРЕП та влади. Втім, вони так і не з'явилися.

Зменшити та перерахувати тарифи для мешканців області. Із такими вимогами прийшли на круглий стіл представники різних організацій. Стосується це тарифів на газ, теплопостачання, електрики, водіи та водовідведення. Нагадаємо, 13 червня 2019 року суд визнав неконституційним створення Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Відповідно комунальні тарифи, які вона приймала, автоматично скасовані. Відтепер питання проведення перерахунків лягло на плечі обласної та міської влади.

В 16 році був закон про НКРЕП і відповідно створені були тарифи цієї комісії. ці тарифи були дуже різко збільшені, тобто якщо ми маємо тарифи біля гривні за спожитий газ, то вони пригнули на 7 гривень. а в 16 році ці тарифи були переглянуті вже через цей закон і було зменшено із 7 гривень на шість з копійками гривень, - розповідає організатор круглого столу Сергій Волков.

Такі тарифи громадськість вважає завищеними. Тому від керівників теплопостачальних підприємств вимагають провести перерахунок тарифів за три останні роки. А сплачені надлишкові кошти оформити як переплату. Те, що тариф для населення дійсно завищений, погоджується і директор Рівне теплоенерго. Однак, каже: вина цьому: "захмарна" ціна на газ.

Сьогодні в структурі тарифу приблизно 800% - це газ, електроенергія і вода. ціну на газ я як приватне товариство не впливаю, ціну на електроенергію я як приватне підприємство я не впливаю, ціну на воду, я як приватне підприємство теж не впливаю. стик 08.11-08.19 решта 20%, це - 9% заробітна плата, ремонти, експлуатаційні виплати їх теж треба робити, - каже директор ТОВ "Рівне теплоенерго" Олександр Корчинський.

До участі у круглому столі громадськість запросили представників НКРЕП та влади. Однак, ті проігнорували засідання. Не з'явився "на килим" і директор Рівне газу. Мовляв, відсутній з поважних причин. Інтереси теплопостачального підприємства перед громадськістю представляв юрист. Пояснює, з 1 липня 2015 року не АТ "Рівне газ" не здійснює постачання природнього газу для побутових споживачів.

Відповідно, в даному випадку дана скасована постанова 315 вона на Рівне газ не розповсюджується, бо ми не є постачальною організацією.

Не з'явився на обговорення і директор Рівне облводоканалу Андрій Карауш. Представники цієї установи кажуть: на тарифоутворення теж не впливають, а є залежні від ринку електроенергії та капіталовкладень.

Понад три години громадськість сперечалась із представниками теплопостачальних підприємств. У них більше запитань, аніж відповідей. У результаті вирішили: усі запитання оформити письмово та опрацювати їх до наступного засідання. 

Дивіться також: коли у Рівному розпочнеться опалювальний сезон?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber