Ні світла, ні опалення, ні води. Саме так працюють медики у селі Бистричі, що у Березнівському районі. Місяць тому працівники перебрались у нову амбулаторію. У приміщенні зроблений сучасний ремонт, але не має електроенергії. Тому не працюють комп'ютери, медпрацівники не можуть виписати людям рецепти, провести процедури та навіть елементарно помити руки бо через відсутність світла, насоси не качають воду. Місцеві мешканці у амбулаторію майже не ходять. Сімейний лікар обстежує пацієнтів на дому.

Водій Іван несе повні відра води у амбулаторію. І так каже, два рази на день.

У людей у колодязі беремо.

Воду переливають у миски. Медсестри аби помити руки, зливають одна одній з кружки.

По двох ходимо. Одна одній зливає і так і миємо, одному не можна.

В амбулаторії села Бистричі на Березнівщині - не має ні води, ні світла, ні тепла.

Тут проходить огляд здорових діток - ми їх зважуємо. Але на сьогоднішній день ми тут не можемо їх роздягати - приймати бо у приміщенні холодно. І через це ми дивимось на дому, - розповідає завідувач амбулаторії Михайло Гром.

Найгірше без світла. Не працюють комп'ютери і апарати у процедурному кабінеті.

Тут знаходяться апарати УВЧ, які теж не працюють бо не має світла і пацієнти не можуть відвідувати ці процедури. Можемо тільки ставити капельниці. І то довго не можуть лежати бо холодно і йдуть додому, - говорить медсестра Валентина Годун.

На момент нашого приїзду, пацієнтів у амбулаторії не було. Мешканці села Бистричі кажуть, їдуть на лікування у районний центр або запрошують лікаря додому. Через відсутність комунікацій - у амбулаторію не йдуть.

Відгуки погані, тому що не має ні світла, не води. Люди звертались. Погано. Їздять у Березне, - каже пані Любов.

Валентина доглядає трьох внуків. Дочка на заробітках у Польщі. Каже, діти хворіють. Везти всіх одночасно у Березне - не може. Але в амбулаторію - не веде, лікує сама.

Поліклініка - канєшно треба бо як же цих троє дітей тягти у Березне. Вони вже два тижні вдома бо хворі, але я не зверталась сюди.

У селі Бистричі більше 3 тисяч жителів. Тому у населеному пункті за державні кошти минулого року почали будувати нову амбулаторію. Ціна питання майже 7 мільйонів гривень. На початок осені, все будівництво було майже завершене. Зроблений ремонт, прокладені внутрішні мережі. На початку вересня, у нову амбулаторію зі старого приміщення переїхали медпрацівники. Але приміщення амбулаторії ще не введене в експлуатацію.

Проблема між підрядником та управлінням капітального будівництва. Підрядник працює на декількох об'єктах. Не встигає. Наш районний РЕС не підключає електроенергію бо немає завершення будівництва і відповідно не може під'єднати цю електроенергію, - говорить головний лікар КНП "Березнівський районний центр первинної медичної допомоги" Іван Габорець.

Не має декларації про завершення будівництва. Відповідно обленерго не може підключити світло. Пацієнти та медпрацівники стали заручниками бюрократичної тяганини.

Я звертався до голови райдерж, писали клопотання в УКБ щоб прискорити цей процес бо ця проблема для нас життя. У нас на території сг 600 пенсіонерів, не можуть отримати рецепта, отримати ліки бо це все паралізовано через непідключене світло до амбулаторії , - каже голова Бистрицької сільської ради Іван Василюта.

Під час перебування нашої знімальної групи на місці події - стало відомо, що УКБ підготувало декларацію про завершення будівництва амбулаторії, а РЕС погодовся під'єднати світло. До медичного закладу прибули електрики і розпочали роботи.

Ми зараз з представноком РЕСу підключаємо, подаємо напругу на ФАП і буде світло. Приїде другий представник РЕСу, який дозволяє включити світло, - каже електромонтер Валерій Кравчук.

По від'їзді нашої знімальної групи - світло у приміщенні амбулаторії з'явилось. Нам надіслали підтверджуючі фото. Медпрацівники сподіваються, що на цьому все не зупиниться. Далі чекають воду та опалення.  

Дивіться також: коли у Рівному розпочнеться опалювальний сезон?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber