Формула Штайнмаєра, "червоні лінії", припинення війни на Сході, забезпечення ветеранів АТО. Про все це сьогодні говорили під час зустрічі із урядовцями. На захід завітали чимало людей, однак, частина із них відповісти на запитання : чому ви сюди прийшли, навіть не змогли.

В актовій залі ніде яблуку впасти. Люди тут різного віку та статусу. Студенти, політики, волонтери, військові. Усі вони прийшли на зустріч із урядовцями, які приїхали із столиці. Головні тези про які говорять - припинення війни на Сході, формула Штайнмаєра та інше. Однак, є й такі, хто навіть і не знає, що тут робить.

Я представляю Березнівський район, я депутат. Перш за все здивувало те, що так зненацька нас запросили і буквально не розказавши ні сценарія, ні теми, ні таке інше, - говорить Віктор Сухан.

Із робочим візитом до Рівного сьогодні завітали заступник Міністра оборони, перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб і політичний директор Міністерства закордонних справ. Спочатку вони представили свій напрям роботи. Після чого у залі розпочався діалог між урядовцями та людьми. Перше питання, яке озвучили Формула Штайнмаєра.

Я просто не розумію, чому стільки шуму щодо формули Штайнмаєра,можливо варто було притормозити і все таки прописати чіткі і зрозумілі грані, за які неготовий переступити український народ. Ніхто так не хочу миру як військові та волонтери, - каже волонтер Олександр Гребенюк.

Не обійшлося і без непорозумінь. Люди із залу почали вигукувати запитання та свої думки. Одне із питань, яке викликало чимало обговорень - розведення військ на Донбасі.

Якщо ви говорите про лінію розведення, то я вам поясню два кілометри накривається мінометами. Ви говорите про кабінет Жукова і де жителі хочуть розведення у мене інформація, що жителі категорично не хочуть.

Урядовці розповідають, що у 16 році уже відбувалося розведення військ. Зараз є тільки спроба перезапустити процес задля досягнення миру. Заступниця Міністра оборони називає декілька важливих фактів, якщо у майбутньому буде відбуватися процес розведення.

Я перерахувала ті заходи, якщо буде прийняте розведення. По перше - посилення поліції, яка заходить. Друге, створення спільного кординаційного центру, який допомагає місцевому населенню і співпрацює із владою, третє - наявність хіміків на місці розведення. Четверте, посилення СЦКК, яке буде знійснювати моніторинг того, що відбувається - це фактаж, - розповідає заступник Міністра оборони України Аліна Фролова.

Не менш важливе питання, яке обговорювали, забезпечення військових. А саме соціальний захист ветеранів війни.

Найближчим часом тиждень два тижні , ми врегулюємо питання отримання статусу бойових дій бійцям тих добровольчих підрозділів, які не увійшли у склад офіційних збройних сил або інших офіційних формувань, - каже перший заступник міністра у справах ветеранів, тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб України Антон Колумбет.

Також у планах є розширення інституційної спроможності місцевих ветеранських громад та створенні мережі медичних лікувально-діагностичних центрів.
 

До теми: на майдані Незалежності знову зібралися рівняни

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber