З початку жовтня в Україні з обігу вийшли дрібні копійки. Тепер монетами номіналом одна, дві та п'ять не можна розраховуватись. То що ж з ними робити?

Тепер офіційно копійками 1,2,5 в Україні розрахуватися не можна. Про такі зміни Національний Банк повідомляв завчасно, запевняють, що роблять це задля зручності.

Надто велика різноманітність банкнот монет призводить до плутанини та трати зайвого часу при здійсненні розрахунків, - розповів заступник Голови Національного банку України Сергій Холод.

Та і на виготовлення копійок в НБУ витрачають забагато коштів. Тож, одними з перших, хто істотно відчує відсутність дрібних монет мають стати працівники у сфері продажу. Та от продавчиня Ірина розповідає, що відсутність дрібних монет їй не заважатиме.

Впринципі ми ними не користуємося вже давно. Тому ми не проти, що вони виходять з обігу.

Ми вирішили розрахуватися у магазині копійками номіналом 5 копійок. І їх у нас взяли.

Тепер працівникам цього магазину, так як і іншим охочим обміняти дрібні копійки - потрібно йти у банк. Ми також спробували це зробити.

Читайте ще: скільки днів у жовтні відпочиватимуть рівняни?

Перша спроба невдала. Йдемо далі. Згідно постанови НБУ, приймати монети мають усі банки протягом наступного року. А ось наступних два, такий обмін можна буде здійснити не всюди. Та оскільки часу для обміну є достатньо, люди не поспішають.

Ми проводимо обмін цих монет на інші платіжні засоби. Ажіотажу не спостерігається. Обмін займають всі відділення банків України, - говорить керівник філії одного з українських банків Руслан Прокопчук.

Якщо ж у ваших платіжках є незаокруглені рахунки. То у таких випадках, у банку, радять розраховуватись безготівково, аби не витрачати кошти при заокругленні. Поки Нацбанк виводять з обігу копійки, то натомість паперові гроші замінює на монети. Ба більше, з 25 жовтня в обіг НБУ введе купюру номіналом 1000 гривень. На такі зміни рівняни мають різні думки.

Скажу так, у нас є вище начальство, можна сказати влада і можливо це доцільно, не збираюся про це судити.

Поки ж істотних змін від таких нововведень українці не відчули, та про те як це вплине на економіку можна буде говорити згодом.

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber