У холодну пору року багато людей відчувають сильний дискомфорт від постійного відчуття зябкости. Дізнайтеся, чому одні мерзнуть більше, ніж інші, і що робити, коли на вулиці сиро, холодно і незатишно.

Низький тиск

У людей з низьким тиском знижений тонус судин і кров по венах біжить повільніше. Важливо зігрівати організм зсередини, не лежачи під ковдрою, а розганяючи кров за допомогою фізичних вправ, прогулянок або пробіжок. Також допоможе зігрітися чашка міцного чаю.

Недосипання і дієта 

Якщо ви не висипаєтеся або скоротили кількість калорій, то будете мерзнути більше звичайного, так як при нестачі сну знижується терморегуляція, а дієта змушує організм економити енергію і сповільнювати швидкість обміну речовин. В цьому випадку вам потрібно правильно і тепло одягатися. Важлива багатошаровість: під низ краще надягати одяг, що облягає, яка буде захищати тіло від вітру і протягу, а зверху можна надіти флисову кофтинку, так вам буде затишно і зовсім не холодно.

Куріння

Через звуження судин, яке відбувається під час куріння, часто мерзнуть руки і ноги. Щоб позбавитися від дискомфорту розминайте кисті, покрутіть руками і не носіть занадто тісне взуття в холодну пору року. Щоб комфортніше себе почувати на холоді, вживайте в їжу корицю і кардамон. Це зігріваючі спеції, які можна використовувати як приправу для страв або додавати їх в чай.

Нестача заліза

Через низький рівень гемоглобіну організм гірше забезпечується киснем. Якщо його не вистачає, з'являється слабкість, головний біль, запаморочення і відчуття зябкости. Потрібно знайти причину нестачі гемоглобіну, так як це може бути ознакою серйозного захворювання.

Гормональний дисбаланс

При зниженій функції щитовидної залози швидкість обміну речовин падає і сповільнюється теплообмін. У таких людей як правило мерзнуть ноги, так що потрібно подумати про те, щоб взуття було вільної, щоб можна було підчіплювати теплі шкарпетки.

Вагітність

Вагітні жінки також часто страждають від холоду. Під час вагітності відбувається гормональна перебудова всього організму, і як правило, відчуття зябкости відзначається в період від 2 до 8 тижнів, коли багато мам і не знають, що в положенні.