Нині на спортивній арені тривають будівельні роботи. Вже у найближчому часі рівняни ймовірно матимуть сучасний стадіон. Спочатку загальна вартість реконструкції становила 110 мільйонів, згодом ціна сягнула понад 200 мільйонів гривень. Та і це ще не кінцева сума проекту, так як він постійно коригується.

Ось так майже 3 роки тому виглядав стадіон Авангард у Рівному. Розвалені трибуни, закинуті роздягальні, по спортивній арені гуляє вітер. Єдина професійна футбольна команда області свої домашні поєдинки грала і в Березному і в Вараші і у Львові проте не у Рівному адже давати ліцензію на проведення змагань під егідою Федерації футболу України на цьому стадіоні ніхто не хотів. Спортивна гордість міста у буквальному сенсі перетворилась на руїни. Конкретні розмови про реконструкцію стадіону почали вести ще в 2016 році. Перша озвучена вартість, яка фігурувала в презентації проекту – 110 млн.грн. Виконувати роботи взялася львівська фірма "Артпростір".

Суло розпорядження міського голови про створення чи робочої групи чи комісії по відбору проектантів. було 3 чи 2 кандидатури: київ-львів точно було. вони представляли свої проекти і комісійно було вибрано кращий львівський, - говорить начальник міського управління капітального будівництва Сергій Кушнір.

Спочатку дуже довго проектанти не могли зробити проектно-кошторисної документації. Згодом затягнулося виготовлення самого проекту , зросла і його вартість. Остаточна ціна склала понад 202 млн.грн. та і на цьому проблеми не закінчилися.

Львівська компанія ми з нею так намучилися, бо погано працювала і не хотіла сюди їздити, тому найшли таку компанію, яка в рівному робить з нами разом паралельно. нам так вигідніше і простіше, - говорить Володимир Хомко.

Як вибирали "Артпростір" добре пам'ятає активіст ГІ "За чесний Тендер" Святослав Клічук.

Заплатили їм 1 млн. 400 з чимось. трошки менше ніж півтора мільйони. чому це важливо. тому що 1,5 мільйона - це той поріг, коли обов'язково було би проводити тендер по процедурі відкритих торгів. щоб це не проводити, власне, домовилися на таку суму і очевидно, поставили таке завдання щоб зробити проект, не перейшовши за 1,5 мільйони.

Реконструкцію стадіону таки розпочали. На тендері, з другої спроби, виграла фірма «Фіалка» з пропозицією майже 200 мільйонів гривень. Нещодавно на прозорро з’явився звіт про те, що проект реконструкції корегується, і за це коригування інша фірма - ТОВ “ОРБІТА БУДПРОЕКТ» - отримає суму у понад мільйон гривень.

Ті роботи, які мали бути виконані, вони будуть виконані. а всі ті роботи, які виникнуть в процесі будівництва додатково, це звичайно, додаткові роботи і додаткові оплати, - сказав начальник міського управління капітального будівництва Сергій Кушнір.

Тож претензій львівській фірмі поки не висуватимуть.

Це можна карати тільки попередніх проектантів, пройдемо коригування, пройдемо експертизу, будемо мати якісь результати по цьому всьому, тоді будемо думати в цьому напрямку.

Святослав Клічук каже: договором передбачено, що проектант, який робив кошторисну документацію мав би усунути ці недоліки за власний кошт.

Хоча в договорі на проектування з артпростором є пункт, де чорним по білому написано, що якщо виникають якісь проблеми, недоліки в тому проекті, він зобов'язаний їх виправити безкоштовно. міська влада не висловлює до них претензій. Чому? Тому що, очевидно, вони самі сказали, хай ці стіни будуть, хай там недоліки будуть, аби за півтори мільйони не вилізти та тендер на проводити.

А це означає: що рівняни мають заплатити ще мільйон зі своєї кишені за помилки проектанта. Тим паче, кажуть активісти громадської ініціативи "За чесний тендер", здорожчання проекту потягне за собою і затягнення термінів виконання робіт.

Я впевнений, що 200 мільйонів стане набагато більше, ніж 200 мільйонів вартість уже виконання того проекту, тому що матеріали дорожчають, зарплати постійно піднімаються. Це все лягає в кошторис і це все місто змушене буде заплатити. І зі 110 мільйонів , які озвучені були Хомком на презентації, зараз уже 200 млн., а під кінець може бути 300 млн.

Тим часом на стадіоні Авангард тривають роботи. Щоправда, в середину журналістів не пускають. Мовляв, потрібен спеціальний дозвіл. У телефонній розмові директор фірми "Фіалка", яка нині виконує роботи, запевняє усі роботи виконуються, дотримуються графіку. До кінця року плануюють освоїти 50 мільйонів, яких виділило місто. Роботи планують завершити до середини листопада. Чи вплине коригування проекту на вартість реконструкції Юрій Фалко поки сказати не може. Каже: чекають висновків експертів.

Виконали повністю монтаж залізнобетонних паль по кругу стадіону, перенесли конверційний колектор і влаштували новий. буде скоро починати заливати плита перекриття по будівлі. влаштовані металоконструкції для навісу. проведений комплекс демонтажних робіт у східних і західних трибунах, - розповів генпідрядник будівництва Юрій Фалко.

На думку активістів: "Фактично, через небажання проводити відкритий тендер та підкилимні домовленості місто має додатково витратити щонайменше мільйон на проект і ще невідомо скільки за те, що роботи, ймовірно, затягнуться. І ніхто з чиновників за це не відповість. " 

Дивіться ще28 родин військовослужбовців ОК "Захід" отримали службові квартири у Рівному

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber

Програму підготовлено в рамках проекту "Сприяння прозорості влади у Західній Україні", що реалізовується ГО "Рівне нський центр "Соціальне партнерство", за підтримки NED