Ганна Бикова – психолог і автор кількох бестселерів, яка вважає себе лінивою мамою. Її поради дають дитині поле для розвитку самостійності. Правда, вона говорить не про лежання на дивані, а про небажання робити все самотужки: наприклад, іноді "полінуватися" помити посуд, зате дозволити семирічці зробити це самій, щоб вона вчилася координації. І не біда, що після цього доведеться витирати воду з підлоги і перемивати тарілки, поки вона не бачить.

Ми розкажемо вам більше про цей цікавий метод виховання без гіперопіки і поділимося кількома лайфхаками, які полегшать життя багатьох батьків.

Як привчити дитину до горщика?

Поступово і з терпінням.

  • Горщик має стояти в полі зору дитини і завжди на одному місці. В жодному разі не можна примушувати дитину сідати на горщик.
  • На початковому етапі не забувайте хвалити при будь-якому результаті, незалежно від того, чи залишилося щось у горщику, чи просто дитина зробила вам послугу і для чогось голими сідничками посиділа на дивному предметі.
  • Ще можна класти на горщик плюшевого ведмедя і розповідати казки про те, як класно казковим героям ходити в сухих штанцях. Цього цілком достатньо. Решта – питання часу.

Як попередити дитячі істерики?

  • Забираємо з поля зору дитини те, що їй не можна брати.
  • Показуємо дитині новий яскравий подразник, обіцяємо іншу, більш цікаву діяльність. У мене на цей випадок завжди з собою були мильні бульбашки або кулька, яку можна екстрено почати надувати, дрібні дешеві іграшки, які можна завести.
  • Ножиці – справді небезпечна іграшка для малюка, але якщо дуже хочеться, можна покрутити в руках під пильним наглядом мами. Занадто багато заборон нервує дитину і обмежує її розвиток.
  • Формула прийому "Звичайно, тільки потім" або "Так, але…": "Звичайно, ми будемо гратися, тільки спочатку трохи поспимо, а потім будемо гратися".
  • Щоб перервати гру для прийому їжі, пропонуємо дитині нагодувати іграшку. Щоб нагодувати юного будівельника потрібно замість "Залиш кубики, йдемо їсти суп", оголосити, що у бригади будівельників обідня перерва.
  • Пропонуємо альтернативу, суть якої в тому, що дитина все одно зробить по-нашому: "Ти спочатку збереш машинки чи солдатиків?" Прийом працює недовго: від того віку, коли дитина здатна зробити вибір, до того, коли вона здатна відхилити обидва варіанти.

Як заспокоїти дитину, якщо істерика вже почалася?

Якщо істерики все-таки не вдалося уникнути, то алгоритм дій може бути наступний:

  • Перемикання уваги.
  • Ритуал заспокоєння. Як правило, з часом в кожній родині виробляється свій ритуал заспокоєння. Це може бути якийсь віршик, казка або гра. Наприклад, мама дує, щоб висушити сльози. Або даємо дитині попити «чарівної» водички, яка заспокоює.
  • Ігнорування. Якщо всі інші методи вже випробувані й немає загрози здоров’ю (епілептичний, астматичний напад), можна залишити дитину поплакати на самоті або просто деякий час не звертати уваги на крик. Не сварити, не замикати дитину, а спокійно озвучити висновок: "Напевно, тобі просто хочеться зараз поплакати… Коли плакати набридне, ми з тобою [запропонувати щось цікаве]".

Як нагодувати дитину, яка мало їсть?

Їжа – природна потреба організму. Спробуйте "забути" нагодувати немовля. Воно сповістить вас про голод гучним криком і не заспокоїться, поки його не нагодують. Дитина краще знає, коли і скільки їй треба їсти.

  • Пропонуючи дитині різноманітну та різнобарвну їжу, пам’ятайте про тонкий психологічний момент: головне – не почати вмовляти! Краще дозвольте дитині зголодніти. Коли їжа асоціюється тільки з позитивними моментами, апетит набагато кращий.
  • Якщо ще й залучати дитину до процесу приготування, дати їй можливість творити на кухні, експериментувати з інгредієнтами, вибирати продукти для вечері в магазині, то у маленького гурмана взагалі не буде проблем з апетитом.
  • А якщо вкотре мамі захочеться «догодувати» дитину – варто пригальмувати і задуматися: "Що мене змушує так чинити? Стереотипи з минулого? Свої переконання: з’їдати потрібно все, що лежить на тарілці. Страх, що дитина залишиться голодною?". Повірте, дитина собі не ворог, у неї ще контакт з тілом не розірваний. Поїсть, коли зголодніє. Насильство їжею – далеко не найкраща форма прояву батьківського піклування.

Якщо дитина нічого не їсть?

  • Якщо ваша дитина «взагалі нічого не їсть» за столом з тарілки, спробуйте не давати перекушувати між прийомами їжі.
  • Постарайтеся забрати з раціону продукти з підсилювачами смаку і ароматизаторами. Коли дитина звикає до різних «підсолоджувачів», прісна, дієтична їжа в дитячому садку починає здаватися несмачною.
  • Менше солодкого.
  • Більше гуляти, більше рухової активності. Впевнена, що це сприятливо відіб’ється на дитячому апетиті.

Як вкласти дитину спати?

До причин складного засинання відносяться звичка засинати зі сльозами, розуміння сну як покарання і гіпертрофована важливість засинання вчасно з боку батьків.

  • Тілесно-орієнтована терапія. Я сідала на стільчик поруч з ліжечком. Одну руку клала малюкові на стегно, м’яко фіксуючи при цьому ноги, а другу – на плече і робила дуже легкі погойдування. Це дозволяє досягти м’язового розслаблення, а також розслабити нервову систему організму.
  • Спільне дихання. Тримаючи руки на тілі малюка, я приєднувалася до його дихання і деякий час дихала так само, як він. Поступово я робила своє дихання глибшим. Після чого починала потихеньку розгойдуватися в такт. За рахунок коливальних рухів і уповільнення дихання приходило розслаблення, і діти засинали дуже швидко.
  • Монотонне читання. При прочитанні тексту казки я вставляла в нього фрази про розслаблення і сон: "І сказав тоді ведмідь… Сяду на пеньок… З’їм пиріжок… Ляжу на травичку… Відпочину трохи…". Читати треба протяжно, на видиху, з паузами для плавного вдиху і з поступовим уповільненням темпу мовлення. При такому прочитанні теж відбувається уповільнення дихання у слухачів.

Як привчити дитину спати окремо?

  • Вводимо атрибут спокійного сну. Ним може стати іграшка, з якою малюк буде засинати. З такою іграшкою легко засинається не тільки в своєму ліжечку, а й в будь-якому іншому місці.
  • Переїжджаємо на нове ліжко разом. Якщо дитина спала в батьківському ліжку, то можна спочатку мамі перелягти разом з малюком на дитяче ліжко. І тоді він спочатку звикає до нового ліжка (поруч з мамою), а вже потім, у звичному для нього ліжка, буде звикати спати без мами.
  • Створюємо додатковий стимул. А якщо особиста мотивація не дуже сильна, то можна створити додатковий стимул. Для цього можна разом з дитиною вибрати нову постільну білизну і якісь аксесуари: зірки, що світяться на стелі, гарний нічничок і талісман для приємних снів.

Всі ці поради значно полегшать життя мами. Не потрібно робити усе самій, потрібно вчити дитину самостійності. Цим ви допоможете і собі, і дитині, щоб у дорослішому житті вашому чаду не довелося вчитися цьому заново і звикати до того, що поруч немає мами. 

У статті використані матеріали з книги Ганни Бикової "Самостійна дитина, або як стати "лінивою мамою” і з сайту coma.in.ua. 

Читайте також: Як зробити так, щоб шкільні роки не зіпсували здоров’я дітей і нерви батьків?

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber