У народі гуляє міф, що правильно харчуватися - це дорого, а тому не кожен собі може подібне дозволити. Але це не так, адже правильне харчування має на увазі включення в раціон фруктів, овочів, зернових, риби, м'яса і молочних продуктів.

Все це цілком доступно сучасній людині . Але є ще один нюанс, адже навіть продукти для правильного харчування слід поїдати саме в певні години, щоб не нашкодити собі, а взяти з їжі тільки користь.

Суть правильного харчування

Темний шоколад

Рекомендуємо їсти його вранці, щоб організм отримав необхідну для бадьорого старту дозу антиоксидантів. Це допоможе стабільній роботі серця і сповільнить старіння. А ось в другій половинні дня організм не зможе добре переробити більше 25 г шоколаду, а значить, всі надлишки перетворяться в складки жиру на тілі.

М'ясо

Рекомендуємо вживати в першій половині дня, щоб продукт встиг перетравитися і віддав організму необхідну норму заліза. Це дозволить краще боротися з втомою, підвищить опірність хворобам. А от увечері м'ясо є небажано, адже воно може перетравлюватися близько 5 годин, і організм не встигне з ним впоратися перед відходом до сну.

Горіхи

Жменька сирих горіхів на пізній сніданок дасть організму необхідну дозу жирних омега-3 кислот, що підтримає стан кровоносної системи і стабілізує тиск. А ось поїдання горіхів ввечері більше сприяє набору ваги, ніж робить позитивний вплив.

Гречка

Ідеальне блюдо на обід, адже для перетравлення гречки організму потрібно задіяти додаткові ресурси, що позначиться на втраті ваги. А от увечері гречку вживати не рекомендується, адже в цей час доби травна система уповільнює свою роботу і настільки складний продукт просто не встигає перетравитися.

Макарони 

Прекрасно підходять для трапези в першій половині дня. Інформація, що міститься в макаронах клітковина сприяє очищенню організму від шлаків і токсинів. А завдяки низькому глікемічним індексом знижується ймовірність розвитку діабету. Але ввечері макарони, які часто подають з м'ясом, дуже калорійні і приносять більше шкоди, ніж користі.

Кабачки

Той продукт, який ввечері допомагає почистити організм, навіть якщо протягом усього дня людині доводилося переїдати. А ось вранці кабачки є небажано, адже вони мають сечогінну дію, в той час як організм з ранку і так зневоднений.

Помідори 

Хороший варіант на сніданок, адже в цих овочах досить органічних кислот, які активізують роботу шлунку і підшлункової залози.

Картопля

Відмінний продукт для ранку, оскільки знижує холестерин в крові і живить організм необхідними мінеральними речовинами. Проте в другій половині дня картопля вживати небажано, адже його калорійність в кілька разів вище, ніж у інших овочів, що погано позначиться на фігурі.

Творог

Увечері творог надає заспокійливий ефект на травну систему, сприяє травленню іншої їжі. А ось вранці продукт краще не їсти. Особливо це стосується тих, хто часто хворіє на застуду, оскільки вживання сиру стимулює вироблення слизу. З іншого боку велика кількість щавлевої кислоти порушує водно-сольовий обмін, якщо вживати помідори ввечері. Можуть бути причиною появи набряків.

Яблука

Чудовий фрукт, який варто їсти в першій половині дня. За рахунок пектину яблука допоможуть налагодити роботу кишечника і виведуть канцерогени. А от увечері продукт небажаний, оскільки вищезгаданий пектин в пізній час погано перетравлюється, що створює дискомфорт, заважає повноцінно виспатися.

Цукор

Тут можна говорити про будь-які солодощі. Адже поїдати солодке можна тільки в першій половині дня, інакше організм не встигне витратити зайві калорії. Увечері солодке ще й збуджує нервову систему, що призводить до порушення сну. А безсоння - точно не той результат, на який розраховуєш, вибираючи правильний режим харчування.

Як бачимо, правильно харчуватися не так вже й складно і дорого. Адже до їжі можна ставитися по-різному: витрачатися на корисну і смачну їжу або ж віддати перевагу незбалансоване харчування без необхідних вітамінів, яке обійдеться приблизно в ті ж гроші і при цьому змусить витрачатися на ліки і лікування в майбутньому.