Національна служба здоров’я України оприлюднила плани щодо запровадження програми медичних гарантій у 2020 році, а також оголосила про відкриття у Західному регіоні свого департаменту. Програма медичних гарантій це пакет послуг, який громадянин буде отримувати у медичних закладах безоплатно. До неї увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстреної, паліативної медичної допомоги та реабілітації.

Рівне нська область – серед лідерів за рівнем готовності медичних закладів до роботи з Національною службою здоров’я України. На сьогоднішній день 75% закладів охорони здоров’я області уже автономізувалися і стали комунальними неприбутковими підприємствами. У НСЖУ кажуть: автономізація – це одна з необхідних умов для того, щоб заклад міг укласти договір зі службою і отримувати кошти з державного бюджету за медичні послуги, надані пацієнтам.

У звязку із бюджетним процесом, скоріш за все буде трансформація старту програми не з 1 січня, а з 1 квітня. контактування всіх і здійснення вже оплат. тому що є бюджетний проект ... є пів року, - говорить голова Національної служби здоров'я України Олег Петренко.

До програми медичних гарантій увійдуть послуги первинної, амбулаторно-поліклінічної, стаціонарної медичної допомоги, а також екстренної, паліативної медичної допомоги та реабілітації.

Буде кілька видів пріоритетних послуг, за які буде платитися достатньо високий тариф.

Для цього пацієнт має обов’язково підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом або педіатром і отримати від нього направлення до лікаря спеціалізованої допомоги. Саме декларація є точкою входу у систему державної медичної допомоги. У НСЗУ наголошують: екстрена допомога буде надаватися безоплатно у будь-якому випадку. Щоби допомогти і медичним закладам, і пацієнтам адаптуватися до змін, НСЗУ відкриває 5 міжрегіональних департаментів. Західний – найбільший і охоплює вісім областей, зокрема і Рівне нську.

До слова, понад 896 тисяч мешканців Рівне нщини уже обрали свого сімейного лікаря і безоплатно користуються пакетом медичних послуг на так званій первинній ланці.
 

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber