В осінньо-зимовий період простудні захворювання зустрічаються все частіше. Але є корисні, і що не менш важливо, натуральні напої, які позбавлять від болю в горлі.

1. Лимон і яблучний оцет

Відмінний засіб при болях в горлі - напій зі смаком лимона. У склянці гарячої води розчиніть 1 ч. Ложку натурального яблучного укусу, 1 ч. Ложку меду і сік половинки лимона.Такий напій ефективно зніме запалення горла і активізує захисні функції організму.

2. Кориця та імбир

Ефективно позбавляє від болю в горлі також чай з корицею, лимоном і коренем імбиру. На 1 склянку води треба взяти 1 ч. Ложку натертого кореня імбиру, цедру лимона і паличку кориці. Все проварити 10 хвилин, а потім дати настоятися ще 10 хвилин. Пити такий чай теплим. Імбир - прекрасний антибактеріальний засіб, який в поєднанні з іншими інгредієнтами напою допоможе зменшити запалення.

3. Морква і м'ята
Дуже добре допомагає при запалення горла морквяний фреш з м'ятою. Зробіть сік з моркви і декількох листочків м'яти, додайте сік половини лимона і 0,5 склянки води. Пийте сік, попередньо злегка прогрів його.

4. Глінтвейн

Гаряче вино з прянощами - можливо, найефективніший засіб при перших симптомах застуди і болях в горлі. Прогрійте 0,5 л червоного сухого вина з додаванням 2-3 ст. ложок цукру, палички кориці, гвоздики, анісу, часточок лимона і апельсина. Суміш треба добре прогріти, але не доводити до кипіння. Дати настоятися хвилин 20. Перед подачею напій процідити і ще раз нагріти. Його рекомендується вживати ввечері перед сном.

5. Яблуко і ананас

Якщо болить горло, фахівці рекомендують пити яблучно-ананасовий сік з додаванням часнику. Зробіть фреш з пари часточок ананаса, яблука і 1 зубчика часнику. Додайте 0,5 склянки води. Незважаючи на те, що смак напою трішки своєрідний і незвичайний, такий сік є натуральним антибіотиком, який набагато ефективніше багатьох ліків.