Одне з найдавніших ремесел в Україні - ковальство. Здавна ковалі виготовляли зброю та різноманітні речі господарського призначення: сокири, молотки, цвяхи та лопати. Також, особливо важливими були виготовлення ковалями підковок для коней. Проте, це давнє ремесло збереглося і до сьогодні.

Ковальство - це обробка металу способом кування. З'явилося ще у XII столітті до н. е. За допомогою цього ремесла почали виготовляти зброю, знаряддя праці і предмети домашнього ужитку.

Воно не тільки в Україні, воно в світі дуже давно існує, з самих давніх - давен, бо виготовляли інструмент раніше, без цього не могли обійтися, і зараз також в наш час не можуть обійтися, - розповідає коваль Сергій Тортуля.

Процес кування відбувається так: коваль розігріває до червоного кольору шматок металу. Далі береться кліщами залізо, яке кладеться на ковадло та б'ється по ньому молотом, придаючи предметові потрібної форми.

Сьогодні в нас майстер-класи, ми показуємо, як зробити сувенірні речі різні, підковки, от я роблю зараз, покажу вам квіточку, там в нас є штопори, різні речі сувенірні робимо ковані.

Спробувати свої вміння у виготовленні різних ковальських дрібничок могли і всі охочі.

Просто я хотіла зробити собі підкову на щастя, щоб вона мені приносила удачу, мені і моїй сім'ї. Приємно щось зробити своїми руками. Треба було попробувати, і я її зробила, і в мене це вийшло я дуже задоволена, - говорить учасниця майстер-класу Алла Шикула.

Ковальство робота не з легких. Учасниця майстер-класу Алла Шикула розповідає, щоб займатися цією справою потрібна не маленька фізична сила.

Це дуже важка робота, це дуже складно і дуже важко, те, що вони роблять на перший погляд здається, що так просто, але те, що так просто видається це дуже складна, важка робота. От дуже важкі інструменти і хлопці ці такі, вони мужні, вони такі сильні, вони такі козаки. Важка робота, дуже спекотно, це все летить в очі, цей вогонь, це все, не знаю ковалі це такі мужні люди їхню працю потрібно дуже поважати. І ця ручна робота це все так складно, дуже складно.

Читайте ще: на Рівне нщині триває фестивальний вересень

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber