Здорова усмішка майже автоматично буде красивою. Якщо б в Україні навчилися чистити зуби, то можна було б сподіватися, що українці будуть здоровими, будуть усміхатися і з насолодою йти на роботу.

Цю справу треба починати змалку. З шести місяців батьки зобов’язані чистити дітям зуби. До 10 років чистити зуби дитині — це відповідальність батьків. Не спихайте все на генетику! Чисті зуби не хворіють. Найпростіший спосіб не ходити до стоматолога — це чистити зуби.

Шкідлива звичка № 1. Занадто часто використовувати відбілюючі пасти

Якщо використовувати відбілюючі зубні пасти частіше, ніж зазначено в інструкції, є ризик пошкодити зуби. У таких паст дуже високий індекс абразивності - вони працюють як наждачний папір, тільки для зубів. Абразивні частинки полірують емаль - так називається тверда оболонка, яка захищає зуби від мікробів, пошкоджень і надає їм красивий блиск. Але якщо перестаратися, абразиви ушкоджують її, оголюючи дентин і роблячи зуби болісно чутливими. Найприкріше, що «відбілюючі» пасти насправді не відбілюють зуби, а тільки механічно знімають наліт - змінити природний жовтуватий відтінок емалі вони не в змозі. Якщо скористатися такою пастою після того, як ви випили кави, зуби дійсно будуть здаватися світліше. Але варто знову випити кави - і жовтуватий відтінок повернеться.

Шкідлива звичка № 2. Гризти насіння, ручки і олівці 

Якщо кожен день лузати насіння, можна швидко стерти зубну емаль. Результат - підвищена чутливість і негарна форма передніх зубів: на ріжучому краї утворюються виїмки. Так що насіння можна гризти не частіше одного-двох разів на тиждень, а краще взагалі від цього відмовитися. Якщо гризти олівці або ручки, теж є ризик пошкодити зуби, наприклад відколоти шматочок емалі. Відновити скол потім дуже складно. Крім того, на ручках і олівцях багато мікробів, причому не обов'язково тих, які викликають тільки стоматологічні захворювання. Якщо під час епідемії грипу сунути в рот ручку, яка потрапила в зону чхання хворого колеги, запросто можна підхопити вірус

Шкідлива звичка № 3. Користуватися зубочистками 

У дерев'яних зубочисток волокниста структура. Через це зубочистки часто розщеплюються, і ними можна травмувати ясна, так що використовувати їх для гігієни порожнини рота не рекомендується. Але навіть якщо зубочистка не розщеплюється і залишається цілою, замість того щоб витягнути застряглий між зубами шматочок їжі, вона може глибше просунути його в щілину. При цьому є ризик пошкодити ясна і отримати хронічне запалення поруч з зубом - локальний гінгівіт.

Шкідлива звичка № 4. Перекушувати нитки 

Мами і бабусі, які забороняли нам перекушувати нитки, були абсолютно праві. У тих, хто нехтує цією забороною, може розвинутися травма - особлива виїмка на зубах.Це негарно, а ще через це перебудовується прикус. Вам тільки здається, що зуби нерухомі. Насправді вони постійно знаходяться в ледь помітному русі - це потрібно, щоб жування було більш ефективним. Якщо звичка відкушувати нитки триває роками, нижній зуб може поступово висунутися вище, підлаштовуючись під верхній зуб, який через хронічну травму стає коротшим. Якщо в майбутньому ви зважитеся відреставрувати зуб і повернути йому колишню форму, місця для пломбувального матеріалу, можливо, вже не буде.

Шкідлива звичка № 5. Сжимати зуби в стресовій ситуації

Часом здається, що, якщо сильно стиснути зуби, буде простіше впоратися з собою і стримати гнів. Однак якщо такий спосіб самоконтролю перетворюється в звичку, це призводить до перенапруження м'язів щелепи і прискорює процес стирання зубів. Звичка стискати зуби може перерости в нічний бруксизм - стан, при якому людина скрегоче зубами уві сні, не усвідомлюючи цього. Вранці у таких людей сильно напружені м'язи щелепи.

Шкідлива звичка № 6. Зловживати солодощами

Якщо постійно перекушувати солодким або їсти цукерки на ніч, а потім не чистити зуби, в порожнині рота формується наліт. Це призводить відразу до двох проблем:

  • хімічне руйнування зубів. Цукор створює в роті кислотний рН - в такому середовищі з емалі вимивається фтор, кальцій та інші мінерали. В результаті в емалі утворюються дірки, в які проникають викликають карієс бактерії;
  • розмноження бактерій. Якщо з'їсти на ніч шматок торта і не почистити зуби, солодкий наліт буде лежати на зубах всю ніч, створюючи сприятливе середивище для каріозних бактерій. Бактеріям такий наліт дуже подобається, і вони в ньому активно розмножуються, збільшуючи ризик руйнування зубів.

Окреме зло - іриски. Ці цукерки постійно відривають пломби, а іноді навіть коронки. Людям, які часто лікують зуби, від ірисок краще відмовитися.

Шкідлива звичка № 7. Пити газовану воду часто

Газована вода - слабка кислота, дуже швидко створює кислотний рН в порожнині рота, який прискорює руйнування зубів. Якщо газована солодка, зуби руйнуються ще швидше.

Шкідлива звичка № 8. Використовувати жувальну гумку

Насправді жувати жуйку одночасно і корисно, і шкідливо. Якщо жувати жуйку без цукру 2-5 хвилин, вона зробить pH порожнини рота менш кислим, так що її навіть рекомендують в якості додаткового засоби гігієни порожнини рота. Але частіше люди жують набагато довше, десятками хвилин або навіть годинами. Від цього втомлюються жувальні м'язи, збільшується навантаження на щелепної суглоб, швидше зношуються і сколюються зубні пломби.

Шкідлива звичка № 9. Неправильно чистити зуби

Зуби треба чистити по 2 хвилини 2 рази на день. Однак ми нерідко чистимо зуби «для галочки», так що на зубах навіть після всіх гігієнічних процедур залишається наліт. Особливо швидко він накопичується в важкодоступних місцях - наприклад між корінними зубами.Контролюйте якість чищення зубів. Купіть в аптеці спеціальні таблетки, що забарвлюють зубний наліт. Якщо розчинити таблетку у воді і прополоскати рот, можна побачити, на якій ділянці накопичується застарілий наліт: він забарвиться темнішим кольором. Саме цим місцям потрібно буде приділяти підвищену увагу, інакше там незабаром утворюється карієс.