Домашня варена аджика з помідорів і перцю- відмінна заготовка на зиму. Така аджика чудово доповнить страви з м'яса і риби, а також це відмінний соус для піци, пасти та ще безлічі страв.

 Аджику можна приготувати двома способами - варити або ж закривати в сирому вигляді. Для заготовок на зиму користуються саме першим способом, адже тоді аджику можна зберігати при кімнатній температурі і не боятися, що вона зіпсується.

Пропонуємо класичний рецепт домашньої аджики. Для аджики слід використовувати невеликі банки, адже якщо відкрита аджика буде довго стояти в холодильнику, то може втратити свій насичений смак.
 
Інгредієнти на 1,5 л:
 
- помідори - 2 кг;
 
- болгарський перець - 0,5 кг;
 
- часник - 200 г;
 
- гострий перець - 2 шт. (Можете взяти менше, якщо не любите гостре);
 
- рослинне масло - 50 мл;
 
- оцет 9% - 25 мл;
 
- цукор - 100 г;
 
- сіль - половина столової ложки.
 
Рецепт приготування вареної аджики на зиму:
 
1. Помідори почистіть, помийте і зніміть з них шкірку. Для цього зробіть на кожному плоді хрестоподібний надріз і залийте окропом. Після 1-2 хвилин помістіть помідори під холодну воду і зніміть шкірку, вона буде легко відділятися від плоду. Болгарський перець почистіть і поріжте на 4 частини. Червоний гострий перець очистіть від насіння і розріжте на половину.
 
2. Помідори, солодкий і гострий перець пропустіть через м'ясорубку. Пюре з овочів викладіть в глибоку каструлю. Додайте цукор, сіль і масло. Варіть на слабкому вогні 1,5 години. Якщо аджика виходить занадто рідкою, то збільште час варіння.
 
3. Видавіть часник, додайте його в каструлю разом з оцтом. Перемішайте і пробуйте на сіль. При необхідності, досоліть. Варіть ще 5 хвилин і зніміть з вогню.
 
4. Готову аджику розливайте по попередньо простерилізованих банках і закатайте. Банки переверніть, загорніть ковдрою і залиште до повного охолодження. Після цього банки можна переносити в темне прохолодне місце.