Дрібна і в дефіциті. Мова йде про картоплю. Саме зараз гаряча пора по її збору. Селяни працюють на городах і вже помітили низький врожай. Кажуть, картопля не вродила. Через це коштує вона на ринках вдвічі дорожче як минулоріч.

Село Горбаків. Люди працюють на городі, вантажать на підводу зібрану картоплю. Кажуть, цьогоріч не вродила.

Врожай нижче середнього, у порівнянні з минулим роком на половину.

На семи сотках зібрали 23 мішки картоплі. Наполовину менше як минулоріч. Бідкаються, картопля дрібна, а подекуди й зовсім не має.

Дрібна і немає, таке враження, що не садили її.

Люди кажуть, виною всьому погода. Спершу затоплювало, а потім спека.

Якби була така погода як зараз - дощ пішов, а потім сонце то картопля була б. А так дощ пішов, потім рєзко сонце і картоплі немає.

Неврожай картоплі вже відчувається й на ринку. Просять за кілограм 10 гривень, а минулого року хотіли 5.

Картоплі малувато цього року на ринку, кажуть будуть привозити білоруську.

В департаменті агропромислового розвитку кажуть, панікувати не варто. Врожай картоплі справді нижчий за минулорічний. Всьому виною погода. Але без "другого хліба", а саме так в народі називають картоплю - жителі Рівне нщини не залишаться.

Ми у минулому році мали 1 млн.300 тис. тонн картоплі, при тому, що фонд споживання жителями області складає 300 тис. тон. Великі були лишкі картоплі. Люди використовували її на корм. Зараз іде менший врожай картоплі, будемо мати менший врожай. Але ми не будемо без картоплі. Бо так частина картоплі, яка йшла на корм і якщо будуть заготівельники сьогодні скуповувати то той хто згодовував частину картоплі на корм - зможе її продати, - розповідає директор департаменту агропромислового розвитку Рівне нської облдержадміністрації Наталія Переходько.

Саме продати картоплю вирішив і пан Петро з села Федорівка, Гощанського району. Бідкається, у нього вона теж цьогоріч не вродила, але ціна нині хороша. По 9 гривень готовий збути.

Кілограм 200 може продав би, може й 300. Ми соток 20 посадили, але врожай....тон 2 може є. Це мало? Канєшно. Мусим продати бо треба за щось жити.

І додає, жодного покупця за 4 дні так і не було. Люди ще чекають, зізнаються фахівці. Мовляв, коли у селах закінчиться масовий збір картоплі, ціна на неї трохи впаде. Щоправда незначно. Чекати минулорічних 5 гривень за кілограм - не варто.
 

Дивіться також: рівненчан закликають не спалювати суху траву

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber