Після спалаху кору Україна стоїть на порозі ще однієї небезпечної інфекційної хвороби - дифтерії. Ця інфекція небезпечніша від кору, адже смертність від дифтерії становить 50% .Мікроб дифтерійна паличка є збудником дифтерії.

Найчастіше дифтерія поширюється при чханні, кашлі або диханні, заразитися нею можна також через посуд, іграшки, канцелярські товари, і інші речі, яких стосувався носій. Бувають випадки, коли збудник дифтерії проникає в організм через слизову оболонку ока, шкіру, рани або слизові оболонки статевих органов. Доречі, носіями дифтерійної палички можуть бути люди, які не мають симптомів захворювання, але в носоглотці в них живуть, розмножуються і виділяються з кашлем і чханням небезпечні мікроорганізми.

Симптоми

Найпоширенішою є форма дифтерії мигдаликів. Перші симптоми дифтерії можуть нагадувати звичайну ангіну: біль в горлі, загальне погіршення самопочуття, підвищення температури і т.д. При цьому при дифтерії на мигдалинах або інших уражених інфекцією органах з'являється сіро-білий наліт. Коли хворий видаляє цей наліт, то рана починає кровоточити, а через деякий час наліт знову з»являється Також при дифтерії з'являється специфічний солодкуватий запах з рота. Через деякий час уражене місце може набрякати. Особливо небезпечно цей симптом протікає у дітей. Тоді може виникнути задуха, це може привести навіть до смерті. Небезпечна не тільки сама дифтерія, але і ускладнення, які вона може викликати. Зокрема, пережита хвороба може призвести до ураження центральної нервової системи (параліч дихальних м'язів: шиї, голосових зв'язок і гортані) і міокардит. Внаслідок паралічу дихання людина може померти.

Лікування

Хворих навіть з підозрою дифтерії відразу ж госпіталізують в інфекційний стаціонар. Основним методом лікування є введення пацієнту антитоксичної протидифтерійної сироватки. Правда, перед цим хворий проходить тести на чутливість до компонентів препарату. Паралельно з цим медики проводять дезінтоксикаційну терапію, хворому також вводять курс антибактеріальних препаратів, зокрема антибіотиків. Крім того, в цей період пацієнтові треба вживати якомога більше рідини.

Профілактика та щеплення

Найефективнішим методом профілактики є щеплення. Правда, вакцина не дає 100% гарантії вберегти людину від ураження, проте у хворого з щепленням дифтерія протікає в значно більш легкій формі або симптоми можуть зовсім не виявлятися. У другому випадку людина є тільки носієм. Зараз в Україні виникла серйозна проблема з-за великої кількості невакцинованих громадян. В цьому випадку ризикують підчепити хворобу і дорослі, які переносять дифтерію значно важче. Якщо не щеплений ніхто, то з вірусом люди зустрічаються в дитинстві. Коли щеплена половина, то шанси зустрітися з вірусом в дитинстві зменшуються, і вірус вражає дорослих. А дорослі хворіють набагато важче дітей. Ще одним засобом профілактики є власна гігієна - треба часто мити руки, протирати предмети, які міг стосуватися потенційно хвора людина, часто провітрювати приміщення, особливо якщо там знаходиться велика кількість людей. І, звичайно, при перших же симптомах необхідно звернутися до лікарів - чим швидше діагностують дифтерію і почнуть лікування, тим менше шкоди вона завдасть організму.