Гастрит зазвичай пов'язують з неправильним харчуванням, але тільки чи від прийомів їжі залежить поява цього захворювання? Як і чому воно виникає, як його визначити і вилікувати, що потрібно знати про харчування і заняттях спортом і яких помилок не можна допускати.

Хелікобактер: причини появи і небезпека

Зараження хелікобактер найчастіше пов'язано з недотриманням особистої гігієни. За статистикою, в Європі менше людей, інфікованих хелікобактер, ніж в Україні - там краще розвинена гігієна. Хелікобактер може передаватися при побутових контактах, наприклад при використанні загального посуду.У деяких людей імунна система здатна впоратися з хелікобактер. Однак іноді навіть людина з потенційно сильним імунітетом може заразитися. Наприклад, якщо він захворів простою вірусною інфекцією і його імунітет ослаб. Хелікобактер небезпечний тим, що живе в клітинах, які виробляють соляну кислоту. Бактерія їх руйнує, через це у людини виробляється більше кислоти для перетравлення їжі, порушуються процеси травлення. Ці процеси можуть бути незворотними. Наслідки, з якими можна через це зіткнутися, такі: рак шлунка, атрофічні процеси, анемія, порушення засвоєння вітаміну D, остеопороз. Згідно з міжнародними рекомендаціям, якщо у людини виявили гастрит, який протікає з гелікобактерним інфікуванням, члени його сім'ї теж повинні пройти обстеження. Є випадки, коли людина з таким гастритом пройшла досить складне лікування, тривалий час приймала антибіотики і потім, вже вилікувавшись, знову заражається бактерією від родичів.

Діагностика та лікування гастриту 

Найточнішу діагностику дає гастроскопія. Вона дозволяє побачити стан слизової шлунка, дізнатися, чи є там якісь дефекти, діагностувати навіть виразку як наслідок довго викликаного хронічного гастриту. Гастроскопия допоможе лікарю побачити ступінь поширення захворювання. При необхідності потрібно взяти аналіз на гістологію - маленький шматочок тканини, який розглядають під мікроскопом. Це дозволяє зрозуміти, наскільки активне запалення. Проводять діагностику і на хелікобактер. Це може бути дихальний тест: людина приходить до лікаря і дихає в спеціальний мішок, потім випиває сечовину - розчин, який є в нашому організмі, це нешкідливо - і потім через півгодини знову дихає. Діагностика дозволяє лікарю визначити, якщо в шлунку хелікобактер чи ні. Такий аналіз проводиться не тільки для діагностики, але і для контролю лікування. Після консультації з лікарем, проведення гастроскопії і встановлення точного діагнозу призначається лікування. В першу чергу це, звичайно, дієта. Людина повинна досить довго виконувати дієтичні рекомендації. В ідеалі завжди харчуватися правильної для шлунка їжею - негрубої і теплої. Їжу потрібно ретельно пережовувати. Повинна бути виключена гостра їжа, прянощі, міцні м'ясні бульйони, газовані напої. Важливо виключити куріння і алкоголь - вони призводять до утворення надлишкової кількості соляної кислоти, що погіршує стан слизової.Після рекомендацій по правильному харчуванню призначають спеціальні препарати, які допомагають зменшити кислотність в шлунку. Гастроскопия допомагає визначити саме кислотність: гастрит може протікати як з підвищеною, так і з нормальною кислотністю. Препарати, які відновлюють слизову шлунка, призначають курсом. Після його закінчення при дотриманні правил харчування і ведення здорового способу життя все повинно налагодитися.

Правильне харчування і перекуси при гастриті

Корисні всі крупи - з них можна робити каші і густі супи. Рекомендується нежирне м'ясо, яйця і страви з них типу омлету. З солодощів не варто їсти пастилу, цукерки, можна замінити їх мармеладом. У період загострення дозволяється їсти тушковані овочі і фрукти. Після загострення їх можна вживати і в сирому вигляді, проте небажано їсти фрукти ввечері. Взагалі не варто їсти за дві години до сну, кефір теж не треба пити. Їжа, яку людина з'їла ввечері, повинна встигнути перетравитися. Під час нічних прийомів їжі відбувається закид жовчі в шлунок, через це пошкоджується стравохід. Якщо не виходить регулярно харчуватися правильно, потрібно робити здорові перекуси. У магазинах є великий асортимент відповідних продуктів. До них можна віднести рисові, гречані або пшеничні хлібці. Завжди доступні фрукти, які підійдуть для перекусу - банани, яблука, - і овочі. Можна брати з собою домашню їжу, яка зберігається кілька годин, наприклад відварені яйця. Є випадки, коли пацієнт просто міняв своє харчування і симптоми зникали.