фото ілюстративне
Перше вересня асоціюється не лише з початком осені, а й з новим навчальним роком.

1 вересня - це день коли у тисячі школярів починається новий етап їхнього життя. Традиційно, саме 1 вересня, у школах діти, вчителі, батьки, родичі, а іноді і чиновники - збираються на святкову лінійку. Проте, чи варто святкувати свято Першого дзвонику? Чи не є шкільні лінійки на 1 вересня - пережитком радянських традицій? У країнах Європи немає виснажливого вишиковування, стояння під сонцем або дощем та вислуховування безкінечних напутніх промов.

фото ілюстративне

До прикладу, Уляна Супрун вважає, що таке свято шкідливе, як для фізичного, так і для психічного здоров'я дітей, особливо молодших школярів: 

"Щороку читаємо новини про те, що діти непритомніють на шкільних лінійках. При чому неважливо, чи проводяться вони на вулиці, чи у приміщенні. Натовп людей, стояння на одному місці, спека чи задуха погано впливають на здоров'я. У сонячну погоду дитина може отримати тепловий удар чи опік шкіри, знепритомніти, почати блювати, почуватися дезорієнтованою. Так само не додасть здоров'я стояння під дощем", - зазначила вона.

Також вона говорить, що скупчення незнайомців, не зовсім зрозумілою метою, викликає у дітей стрес, особливо у наймолодших діток. Та пропонує замінити "вже віджиті" шкільні лінійки цікавими та інтерактивними уроками. Творчі педагоги і раніше відступали від старого формату. Однак багато шкіл вважають за краще не порушувати традицій.

pic

А що стосовно букетів?

Тисячі батьків витрачають немаленьку суму грошей на те, аби їхня дитина не опинилась в меншості та прийшла на свято з букетом квітів. Айстри та хризантеми - в тренді на 1 вересня. В середньому у магазині такий букетик обійдеться 150-300 гривень. Підвищеним попитом користуються букети в жовто-блакитних, фіолетових тонах.

Читайте також: Скільки у Рівному коштують зошити та ручки? 

"Багато хто цікавиться букетами із калини чи соняхів. Їх можна загорнути у папір з орнаментом вишиванки. В середньому такий букет обійдеться 200 гривень. Замовляють також великі букети у кошиках - як правило купують такі букети від усього класу. Такий букет буде коштувати 2000 гривень." говорить адміністратор одного з рівненських квіткових магазинів.

Букет на 1 вересня це своєрідний камінь спотикання для вчителів та батьків. З одного боку, звісно, хочеться проявити повагу до вчителя, а з іншого - чи можна вважати букет, який зав'яне через пару днів - ознакою поваги. Більшість вчителів сприймають такий подарунок, як "добровільно-примусовий", кажуть, що тримати в руках 30 букетів які віддала тобі дитина полегшено зітхнувши - не найкраще що може бути.

pic

Є багато різних способів вийти з цієї ситуації. Вже зараз шириться тенденція на "корисні букети", зроблені з фруктів або цукерок. Також є варіант подарувати щось більш практичне, що стане в нагоді вчителю у роботі. Оптимальний варіант — запитати у самої вчительки, що вона хотіла б одержати, зібрати гроші з усього класу і подарувати справді потрібний і корисний подарунок.

Важливо пам'ятати, що зовсім не обов'язково дарувати букет або будь-який інший подарунок. Але якщо вчитель справді гарний, то самому хочеться подякувати йому за роботу і налаштувати на позитив перед навчальним роком. Якщо ж бажання або можливості немає, просто підтримайте і привітайте вчителя словами. Щире вітання буде більш приємним, ніж пошарпаний букет "бо так треба".

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber