На порозі вже осінь, а отже й новий навчальний рік. Найскладніше напередодні нього - це не закупки приладдя та одягу, а адаптація до школи. Зрання прокидатись, сидіти на уроках і виконувати домашнє завдання. Вчителі кажуть, найважче дітям під час першого семестру.

Тимофій Кнапець цього річ йде у перший клас. Зі своєю майбутньою вчителькою уже познайомився- розповідає хлопчик. Та навіть вивчив перші шкільні правила. 

Я  дуже хочу до школи...розказували мені, що треба а що не треба. А що треба мені робить, - розповів Тимофій.

Мама хлопчика, Людмила Кнапець розповідає, до школи Тимофію придбали уже все необхідне. Втім, переживання все рівно лишились. А саме, як швидко Тимофій адаптується до свого першого навчального року.

Я  як і кожна мама хвилююся як пройде адаптація у дитини. Бо це все таки новий колектив, нові дітки. Вже нова вчителька. Потрібно буде багато чого робити самому. Ніхто уже не допоможе. Зараз ми уже стараємося переходити в такий робочий режим, коли потрібно вставати раніше, лягати раніше теж. Налагоджувати денний режим. Якщо є можливість то і відпочити в день.

Адаптація до нового шкільного року проходить не лише у першокласників- розповідає вчителька математики Марина Присяжнюк.

Найважче адаптуватися це діткам в першому класі, тому що для них школа це зовсім щось нове. До чого вони готувалися але незнали ще до чого. Чому важко діткам в 5 класі, вони приходять з 3-4 інших класів, або ж навіть інших шкіл, і це відповідно формується новий клас Також таким тяжким етапом адаптації це є 10 клас. Тому що це по перше вік дітей, коли вони такі вже, підлітковий , коли вони зовсім по іншому намагаються себе проявити. Також це формується з декількох класів один або два, - говорить вчителька Марина Присяжнюк.

Саме перший шкільний семестр будується на психологічній підтримці дітей вчителями - додає Марина Присяжнюк.

Для них літо, це як маленька життя. В якому вони проживають нові знайомства, нові друзі, нові подорожі. І вони коли приходять в школи вони хочуть цим всім поділитися....основними такими принципами на початку року це є не перезавантажувати дітей. Тобто не давати от з першого уроку з головою у навчання. А це має бути поступово.

Не перезавантажувати школярів у перший семестр навчального року, радить і дитячий психолог Олена Погорєлова . Фахівець додає, зазвичай батьки не правильно сприймають період адаптації своїх дітей.

Часто батьки сприймають період адаптації як відсутність мотивації або лінь. Це не так, тому що дітям потрібно мінімум два місці адаптації. А якщо дитина в перший клас йде то це може бути навіть шість місяців. Тут важливо уважним бути до дитини, говорити з дитиною про школу. І розуміти що , дитина так переживає період адаптації. Так адаптується, - розповідає дитячий психолог.

Аби допомогти дитині швидше пристосуватися до нового шкільного року існує чимало порад для батьків- розповідає психолог. Основними з яких є організація правильного режиму дня для майбутнього школяра. А також батькам варто бути більш уважними до потреб своєї малечі.

Бути уважним до емоційного стану дитини, до того як вона переживає ту чи іншу ситуацію в школі. Емоційно підтримувати, не зважаючи на успіхи в школі та оцінки. Давати дітям емоційну підтримку, також важливим є розвиток самостійності у дітей. Не важливо якого віку, розвиток самостійності, навичок спілкування. І підвищення самооцінки. Особливо для сором'язливих та замкнених діток. Батькам важливо працювати на самооцінкою дітей.

Те, як дитина розпочне перший навчальний семестр, залежить від її батьків- запевняє психолог. Тому останнім варто докласти усіх зусиль аби допомогти своїм школярам адаптуватись до навчання.  

Читайте також: рівненським матусям: які медичні довідки потрібні дитині до школи

 

 

 

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber