Перший дзвоник уже незабаром і школярі повернуться за парти аби сумлінно "гризти" граніт науки. А дошкільнята весело відпочивати. Наші журналісти вирішили дізнатися, які умови створені для дітей аби повноцінно розпочати новий навчальний рік. Для цього відвідали НВК №26 та заклад дошкільної освіти під номером 42. Детальніше читайте і дивіться далі.

Запах свіжопофарбованих стін, новенькі стенди, сучасні ігрові зони. У школі номер 26 уже готові зустрічати своїх учнів. Це кабінет для першачків. Клас новий, раніше тут була учительська.

Зробили косметичний ремонт, є шафи, поставили обладнання, тому клас вже готовий для діток ми їх чекаємо, - каже вчителька початкових класів Тетяна Кобець.

А діток цього навчального року чимало - п'ять перших класів. Для учнів є все необхідне, каже керівницво. Чекають тільки на нові парти. Всього у 26 школі навчаються тисяча вісімдесят учнів. Цьогоріч за допомогою батьків та спонсорів вдалося зробити повністю нові вбиральні. Розташовані вони на кожному поверсі. Крім того у школі є кабінет кулінарії. Тут є всі умови для того аби школярі готували їжу та випічку. Займається тут 11 клас.

Вони мають шість годин кулінарії і цілйи день у п'ятницю вони працюють в цьому кабінеті у них є і теоретична частина, і практична чатсина. Діти попердньо готують проекти, наприклад пов'язані із випічкою страви, - розповідає заступниця директора з навчально-виховної роботи Рівне нського НВК №26 Лілія Баганець.

Також тут створений кабінет стоматології, який починає свою роботу в листопаді. Оглядають дітей лікарі із поліклініки №3.

Школа, якщо брати капітальні і ремонтні роботи готова повністю,якщо брати забезпечення меблями і підручниками то є потреба, але я думаю, що до початку навчального року це все буде, - каже директор Рівне нського НВК №26 Володимир Дзюбак.

Огляд щодо готовності школи до нового навчального року проводять кожного року для цього створена відповідна комісія, яка і проводить перевірку.

Кожен кабінет має свій паспорт, певні вимоги. Якщо ми говоримо про НУШ, там мають убти створені умови, сім осередків. Все в комплексі і тоді готується відповідний акт, готовності чи не готовності, - каже начальник управління освіти Рівного Василь Харковець.

Крім шкіл, інспекції проводять і в закладах дошкільної освіти. Тут важливо аби для діток були створені комфортні умови перебування. Адже у садочку малеча проводить майже весь день. Зазвичай кабінети у яскравих кольорах, облаштовані ігрові зони, пізнавальні куточки, спальні кімнати та вбиральні. Важливо, наголошують працівники, аби дітки мали доступ до всього. Перевірку, до слова, заклад уже пройшов.

Основними завданнями на 2018-2019 рік були заходи по енергозбереженні. Всі групи у нас утеплені, температура відповідає норамам. У нс було проблема із вітражними вікнами. Вікна за місяць замінені, утеплені, це чотири вітражних вікна, - розповідає директорка закладу дошкільної освіти №42 Наталія Величко.

Також інспекції проводять працівники МНС та Держпротспоживслужба.

Проводяться перевірки готовності харчоблоків, договорів з підприємствами на постачання харчування. Щодо водопостачання, каналізаційного водовідведення. По результатах перевірки просто складаються відповідні довідки, після чого будуть узагальнення, - розповідає заступник начальника Рівне нського ГУ Держпродспоживслужби Василь Дмитриєв.

Фахівці проводитимуть перевірки до кінця тижня. Всього у Рівному 36 закладів загальної та середньої освіти і стільки ж закладів дошкільної освіти.