Діти – це наше майбутнє і найдорожчий скарб, який може бути у батьків. Все найкраще намагаються віддавати їм. У дитинстві найбільше часу ваша дитина проводить у садочку та школі. Тому важливо, аби у приміщенні не було холодно, смачно годували та були усі комфортні умови для перебування у таких закладах. Однак, якщо реально оцінювати ситуацію у більшості шкіл та садочках, які фінансуються від держави, є чимало проблем.

Основне – це те, що діти мерзнуть у приміщенні. Погана система опалення, чи немає води і так далі. Для того, аби діти почувалися добре, батьки разом із виховательками кооперуються і намагаються покращувати умови. Прикладом того, як на ентузіазмі і головне разом дійшли до мети, можна взяти садочок на Рівне нщині у селі Бистричі.

Село Бистричі – не лише одне з найбільших населених пунктів Березнівського району, а й передове в питанні енергоефективності. Саме тут нагріватимуть воду енергією сонця. Тут громада показала, що незважаючи на маленьке село, змогли вирішити велику проблему - громада змогла забезпечити своїх діток хорошими умовами.


"Ще у 2014 році ми мали досить потужний садочок. Ми брали участь у багатьох проектах, але була велика проблема такого соціального плану, щодо холоду у дитячому садочку. Що б ми не робили, як би ми не намагалися нагріти це приміщення - вище 14 градусів взимку не вдавалося, тому що стіни були зроблені із селікатної цегли. І система опалення не могла забезпечити відповідний температурний режим. Діти хворіли і постало питання, що потрібно утеплювати стіни", - розповідає Лариса Жук, директорка садочку.

Тоді пані Лариса разом із батьками почали шукати різні проекти. І знайшли проект «Місцевий розвиток орієнтований на громаду 3». Для цього проекту, згідно умов, потрібно було, щоб громада дала певну частину своєї суми – це становило 5%, а в грошовому еквіваленті 20 тисяч гривень.

"Це були великі кошти для громади, тому що люди не були налаштовані здавати свої власні кошти на загальний скажімо так об’єкт, вважалося, що все розкрадуть, пограбують і ніякого ефекту і результату не буде",- розповідає Лариса Жук.

Тому була створена громада. В березні 2015 року в цій організації було всього три члени, впродовж двох місяців їх кількість зросла до 72 людей. Зібралися батьки, педагоги, які обійшли кожну хату і кожен двір у селі, а це майже 3 тисячі жителів. В результаті вдалося зібрати 20 тисяч гривень.

"Був дуже чіткий контроль з боку громади, коли велися роботи по утепленню. Коли завершилися роботи, всі були дуже задоволені, адже результат перевершив наші очікування. Якщо економія тепла мала складати 30%, а температура підніметься до 18 градусів, то температура у групах садочка піднялася до 25 градусів, а економія енергоносіїв зросла у нас до 48%", - каже пані Лариса.

Бистричі

Загалом на проект спрямували понад 431 тисячу гривень. Та на цьому громада не зупинилася. Адже була проблема ще з дахом. Тому через півтора року пані Лариса вирішила брати участь у другому проекті. Дах протікав настільки, що вода просто стояла у світильниках, лилася потічком із стелі, що становило велику небезпеку, розповідає директорка. Другий поверх дитячого садочку відключили від енергозабезпечення і включали спеціальні світильники, аби можна було пережити якось цей момент. Поки не відремонтують дах.


"Для того, щоб перекрити дах, подали на конкурс бюджетні пропозиції і зекономили таким чином 75 тисяч гривень. І от коли постало питання, що зробити на зекономлені гроші громада на той час була уже активна і ми вирішили встановити сонячний колектор підігріву води у групах дитячого садка. Встановили його і тепер маємо теплу воду у групах, маємо стіни сучасні, маємо дах міцний. І за рахунок цього у нас намалювали мурали і оцифрували їх", - розповідає директорка садочку.

Монтується сонячний колектор

Альтернативним джерелом гарячого водопостачання є сонячна геліосистема
Всесезонна система для підігріву води сонячними колекторами (вакуумного типу) на 150 л. забезпечує повністю гарячою водою влітку та в міжсезоння, а в зимовий період передбачено комбіновану систему з паралельним електричним підігрівом. За рахунок встановлення сонячного колектора потребами гарячої води повністю забезпечені дві групи ДНЗ, в яких навчається 60 діток.

"Якщо говорити з економічної точки зору, то економії у нас не стало через те, що у нас взагалі не було гарячої води у дитячому садочку", - каже директорка.

На всі роботи по утепленню та перекриттю даху були витрачені: частина коштів грантові, частина – від обласної і районної ради, і частинка - внесок громади.

"До енергозбереження потрібно підходити виважено" - експертка

Експерти розповідають, що шлях, яким має йти вся Україна – заощаджувати, зберігати тепло, використовувати і застосовувати енергозберігаючі технології, слідкувати за ринком енергоощадним. Аналізувати і проводити аудити, аби зрозуміти, якими кроками нам потрібно модернізувати будівлі. Тому що всі заходи, які проведені без рекомендації експертів без певних аналізів обстежень – це також марнотратство і вони не дадуть бажаного ефекту.

Висновок такий, що до енергозбереження потрібно підходити виважено і без енергоаудиту розпочинати будь-які заходи не варто, а далі використовувати наявні ресурси, щоб залучати кошти у свої будинки. Що стосується громадських будівель, закладів комунальної власності ПРООН має досвід роботи із такими установами. Із 2009 року до 2017 в області працював проект «Місцевого розвитку орієнтований на громаду». Цей проект надавав можливість громадам об’єднатися і вирішити , якусь проблему на території свого населеного пункту. Треба сказати, що пріоритет - енергозбереження, - каже Ольга Кашевська – спеціаліст із розвитку громад, регіональний координатор ПРООН «Досягнення цілей і розвитку у Рівне нській області».

Енергетична ефективність також стосується стану підлоги, стелі, стін, систем опалення, водопостачання та електропостачання. Більшість будинків зводилися без дотримання норм енергоефективності, тож тепер українці споживають утричі більше енергоресурсів, ніж жителі інших європейських держав.

Річ у тім, що будинок втрачає тепло через усю поверхню: 10-25% — через дах, 20-30% — через стіни, 30-40% — через неправильну систему вентиляції, зокрема, 15-25% через вікна, і навіть 6% — через підвал. Відповідно, комплексна термоізоляція дозволить зменшити плату за опалення більш ніж удвічі.

У Моніторингу на основі рекомендованих Міжнародним енергетичним агентством показників рівень енергоефективності в Україні в 2014 році склав 60% від рівня ЄС. Дві третини потенціалу енергозбереження припадає на промисловість і житловий сектор. За оцінками Світового Банку, енергоефективні заходи в секторі централізованого теплопостачання здатні зменшити рахунок українських домогосподарств за опалення на 40%. В цілому, потенціал енергозбереження (в сільському господарстві, промисловості, сфері послуг і будівництві, житловому секторі та трансформації на ТЕС) оцінюється в більш, ніж 27 млн тонн нафтового еквівалента, що відповідає майже 30 млрд кубометрам природного газу. Україна має величезний потенціал енергоефективності – більше 10 млрд дол. США. Проте скорочення розриву з енергоефективності з країнами ЄС відбувається занадто повільно.

Заощаджувати чи ні – це справа кожного. Однак важливо, аби у державних установах, а саме таких як школи та садочки, дітям було тепло. А якщо облаштувати все правильно, то буде і тепло і економно. Однак до цього треба йти та працювати. І залежить це не тільки від ініціативи керівництва, а й батьків, які хочуть, аби їх малеча спокійно перебувала у таких закладах.