Прикраси, фрагменти одягу, знаряддя праці та інше. Виставку знахідок з експедицій, які тривали упродовж двох останніх років на Рівненщині, показали в обласному краєзнавчому музеї. Тут предмети різних епох. І вони різняться між собою.

Колекція ґудзиків, нагороди, фурнітура та інше. На виставці представили предмети з експедицій. Дані трофеї віднайшли у різних місцях упродовж 2017-2019 років.

Важко сказати конкретно от кому саме належать. Речі тут різноманітні, тут в нас матеріали починаючи від палеоліту - це кам'яна доба ну і закінчуючи XVII століттям, навіть XVIII століттям. Тут є матеріали і з Рівне нського замку, тут є, ну взагалі географія - це вся область Рівне нська. І різні періоди, останні речі, такі, які по хронології це 20 роки 20 століття, це з Острога колекція ґудзики, нагороди, це фурнітура така, - розповідає завідувач відділу археології та давньої історії Олексій Войтюк.

Для молодшого науково співробітника музею Віталія Тимощука, найцікавішою знахідкою стала кістяна стріла.

Наконечник стріли знайдений в Новомильську, от аналогій поки, що не знайдемо, можливо це для пушини, можливо дитяча, для дітей, щоб забавлятися, ще поки не атрибутовано ось це напевно найцікавіше, - каже молодший науковий співробітник Віталій Тимощук.

Для кожної пам'ятки Рівне нщини, ці знахідки є дуже важливими. І щоб їх популяризувати будуть створені точні копії деяких експонатів. Вони будуть продавитися в музеях, де кожен відвідувач зможе собі придбати такий сувенір.

І турист може приїхати там з подорожі з відвідин музею може принести цікавий сувенір там додому і це дуже дуже цікаво і в плані створення копій цих реплік цих речей і в плані популяризації цих знахідок на території Рівне нщини. Ми плануємо зараз зробити таких сокирок десь штук десять бронзових і вони будуть вже у продажі в музеї і в туристично-інформаційному центрі, також будуть на продаж, - каже Юрій Ойцюсь.

Рівнянам виставка сподобалась. Кажуть, цікаво подивитись на старовинні знахідки.

Класна виставка, вітаємо Олексія Войтюка, це грандіозний прорив, він, він і вся команда працював над цим досить тривалий час і артефакти дійсно якби варті уваги, я думаю, що кожен рівнянин має прийти і побачити це все на власні очі, - поділилася враженнями Інна Львівська.

Цьогоріч також відбулася експедиція в Пересопниці. Чимало різноманітних трофеїв там теж знайшли археологи.

Було досить багато знайдено знахідок зокрема там і намисто і фібули рідкісні і там натільний хрестики, і Пересопницький кінь і ще багато чого цікавого, - розповів директор культурно-археологічного центру «Пересопниця» Іван Солодуха.

Восени відбудеться науково-практична конференція в Пересопниці, де і будуть презентовані дані знахідки.
 

Читайте також: у Рівному готуються до святкових днів

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber