14 серпня православні відзначають свято Маковія або Медовий Спас. Віряни несуть на освячення мед, трави та воду. Також з цього дня розпочинається Успенський піст.

Духмяні польові квіти і головне цілющі. Перед входом у Покровський Собор десятки різноманітних маковійчиків. Пані Марія із Костополя, жінка щороку продає такі букети. Каже збирає трави тільки у полях.

Це безсмертник, це звіробій, калина, це миколайчики всі такі хороші трави, собі варимо і людям, щоб було на чай. 

Вартують маковійчики від 15 до 50 гривень. Все залижить від пишності та густоти наповнення святкового букета.

Люди беруть, цього року то дуже багато трав, минулого менше було. Інколи людям і не вистачає, - розповідає продавець Степан.

Крім букетів у церкві сьогодні освячують воду та мед. Все це, вважається, цілющим і помічним при будь-яких недугах. Головне мати віру, кажуть рівняни.

Ми кожного року приходимо освячуємо, цей букет-оберіг, який ми зберігаємо цілий рік. І звичайно це є традиції, і віра в Бога, - говорить рівнянка Оксана.

В церковному календарі свято Маковія називається днем семи мучеників Маковіїв, їхньої матері Соломонії й учителя Єлеазара. Та основна назва свята, кажуть священнослужителі - Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього.

У цей день кладеться Хрест Господній, який кладеться посередині храму. В знак пам'яті події, які відбувалися в Константинопольскій церкві. Саме у цей період траплялися негоди, моровиці і було заведено виносити Хрест на вшанування вірних. І тим самим оберігати себе, - каже клірик Свято-Покровського собору м. Рівне протоієрей Петро Мартинюк.

А вже 19 серпня православні відзначатимуть Преображення Господнє або як кажуть у народі Яблучний Спас. Також відсьогодні у православних розпочинається Успенський піст. Триватиме він до 27 серпня.

До темиМедовий Спас: традиції, заборони та прикмети свята

Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber