Нудота може раптово виникнути і супроводжувати людину протягом тривалого часу. Звідки вона береться і як з нею впоратися?

Нудота як симптом: з чим вона може бути пов'язана

Раптовий напад нудоти, а потім блювоти - привід задуматися і пошукати причину, яка спровокувала подібну реакцію організму. Наприклад, щось застрягло в стравоході або є пошкодження, пов'язане з їдкою речовиною або кишковою непрохідностю. Так, нудота, яка з'являється на тлі затримки стільця, може бути ознакою пухлини кишечника.

Нудота як постійний симптом - найчастіше результат проблем кишечника. Зазвичай це рефлюкс (закидання) кислоти з шлунку в стравохід. Нудота виникає у ¾ всіх жінок під час вагітності.

При цьому нудота не завжди пов'язана з проблемами шлунково-кишкового тракту. Наприклад, запалення внутрішнього вуха (там розташований вестибулярний апарат) теж буде супроводжуватися сильною нудотою.

Нудота може виникати і в стресовій ситуації. У такому випадку вона буде викликана зовнішнім фактором, не пов'язаним з попаданням чогось в організм. Є цікава закономірність: перш ніж людина відчуває нудоту (навіть при психологічному факторі), у нього починає скорочуватися шлунок.

Що робити, якщо нудить 

При виникненні нудоти потрібно звернути увагу на кілька факторів: чи не відбулося різкого підвищення температури, чи не було затримки стільця або здуття живота. Все це може говорити про кишкову непрохідность.

Потрібно згадати, що змінилося останнім часом: чи вживала людина нові препарати (наприклад, антибіотики або протизаплідні), чи була у нього печія. Стресова ситуація за два-три дні до появи нудоти могла стати її причиною.

Універсального лікування нудоти немає. Є антиеметики - наприклад «Мотилиум». Вагітним для запобігання нудоти дають вітамін B6.

Іноді потрібно звернутися до психотерапевта. Той факт, що нудота виникає ситуативно, наприклад коли дзвонить начальник або коли на іспиті скручує живіт, говорить про те, що людина не може впоратися з емоційним навантаженням.