Без яких щеплень дитину не пустять до школи? Цим питанням вже повинні перейнятись батьки адже незабаром 1 вересня. Державні навчальні заклади можуть забороняти відвідувати заняття тим дітям, які не отримали необхідні щеплення за календарем профілактичних щеплень. Також не слід забувати про обов'язковий профілактичний медогляд лікарів.

Рівнянка Оксана разом з донькою щороку проходить профілактичний медогляд перед школою. Мама каже, робить це не через вимогу лікарів, просто турбується про свою дитину.

Особливо зараз в підлітковому віці, коли вони ростуть. Я думаю, що це дуже дуже потрібно. Нова система, коли є електронний запис полегшує і дає можливість набагато швидше пройти, оскільки записавшись ми маємо визначену годину, коли приходимо ось. Звертаємо увагу звичайно на групу фізкультури тому, що навантаження може бути різне, не кожні дітки їх витримують, - розповідає мама школярки.

Обов'язковими пунктами для відвідування учнями школи у 2019 році, стали календар щеплень та медичне обстеження. Довідку про результати обов’язкового медичного профілактичного огляду можна отримати у сімейного лікаря. Термін дії довідки 1 рік.

Мета профілактичного огляду залучити батьків до оцінки стану здоров'я дітей. Профілактичні огляди регламентовано ще огляди фахівців це є огляди окуліста, ортопеда, травматолога і огляди дитячого хірурга. Певні вікові категорії дітей, дітки перед вступом в школу. СТИК І дітки 11 річного року навчання, які йдуть в страшу школу, які закінчили 4 клас початкової школи і йдуть вже в старшу школу, де дійсно збільшується навантаження, - говорить завідувачка дошкільно – шкільного відділу міської дитячої лікарні Оксана Савич.

Не пропускає щорічного медогляду і пан Микола з сином.

Я рахую, що потрібно всім дітям проходити, ну якби в колективі повинен бути здоровий організм колективу, а не одної дитини. Для того, щоб дитина не думала чи комфортно чи не комфортно в здоров'ї навчання не буде. Для того, щоб бути здоровим, треба проходити медогляд. Є якісь проблеми їх треба вирішувати, - каже тато школяра.

Серед обов'язкових щеплень – вакцини від 10 інфекційних хвороб: гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту, краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту і ХІБ-інфекції. Державні навчальні заклади можуть заборонити відвідувати заняття у державних навчальних закладах дітям, які не отримали необхідні щеплення за календарем профілактичних щеплень.

Законом України про захист населення від інфекційних хвороб, а саме стаття 15, власне це передбачає. Що діти, які відповідно не отримали щеплень згідно календаря щеплень заборонено відвідувати організовані дитячі колективи. СТИК Тобто якщо дитина умовно не привита вона умовно несе загрозу для інших дітей, які знаходяться в цьому організованому колективі. Через те власне ми щороку рекомендуємо управлінню освіти все таки проводити роботу з батьками в тому числі щодо необхідності проведення щеплень, тому, що зважаючи на останні події, а саме кір, а саме випадок захворювання на дифтерію в Хмельницьку це дійсно несе загрозу життю і здоров’я населення, - повідомив начальник управління охорони здоров`я Рівного Віктор Іськів.

Лікарі закликають батьків не відмовлятись від щеплень і робити їх вчасно. Вакцини, передбачені календарем щеплень, можна отримати безкоштовно у свого сімейного лікаря, педіатра чи терапевта. 

Читайте такожАнна із Зарічненщини потребує допомоги у лікуванні

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber