Незабаром на Рівненщині викликати швидку буде простіше. Бо вже за декілька місяців запрацює оновлена диспетчерська служба. Поки що - до цього готуються. Якщо раніше кожен район обслуговувався окремо, то тепер усі дзвінки будуть сходитися до однієї служби. А це за словами експертів зменшить час обробки виклику

Пані Світлана працює фельдшером по прийому викликів у центрі швидкої екстреної медичної допомоги. Щодня вона приймає десятки дзвінків. Розповідає - праця не з легких.

Виклик, який поступає має бути записаний на сервер, бувають різні кримінальні, різні претензії, різні скарги - все це записується через сервер, щоб прослухати і себе захистить. У першу чергу ми питаєм привід до виклику і скільки років, чи дитина чи дорослий, і уточняєм адресу.

Після ряду питань, пані Світлана відправляє групу медиків до пацієнта. Така процедура займає в середньому від трьох до п'яти хвилин. Проте після оновлення диспетчерської служби - час прийому виклику, запевняють фахівці, має зменшитися.

Всі виклики будуть прийматися в місті Рівне . Далі ці виклики будуть передаватися в райони. В районах відповідно диспетчерські пункти будуть закриватися, - розповідає заступник головного лікаря з екстреної медичної допомоги Олег Гикавчук.

Натомість у Рівному кількість робочих місць збільшиться. За такою системою працює вся екстрена медицина в розвинутих країнах. Завдяки електронному контролю диспетчер швидкої допомагає якнайшвидше дістатися медикам до пацієнта.

Бригади будуть виїжджати раніше, але це не значить, що на не екстрені виклики бригада буде виїжджати через 1-2 хв, і вже через 5 хв будуть збивати температуру. Тобто диспетчер і програма будуть дивитися на місці, і виклики будуть обслуговуватися з розряду екстреності.

Під час очікування бригади швидкої допомоги рівняни зможуть отримати консультаційну допомогу від диспетчера. На облаштування оновленого диспетчерського центру влада планує витратити більше десяти мільйонів гривень. Програма у Рівному працювати розпочне лише у кінці року і поступово. 

Читайте ще: що робити рівнянам, якщо купили прострочку

 Будьте з нами: Telеgram Facebook Youtube Instagram Viber