Частина старовинних ікон кілька років пролежали в сараї біля церкви. Коли парафіяни змінили юрисдикцію то вирішили відновити закинутий іконостас. Старовинні реліквії відреставрували та повернули до храму. Фахівці кажуть, деякі ікони безцінні бо не мають аналогів. Вони є справжніми історичними пам'ятками.

У селі Розваж, яке зараз входить до об'єднаної територіальної громади міста Острог, була старовинна церква. У 2010 році історичну пам'ятку розібрали за рішенням священника і парафіян Московського патріархату. А старовинні ікони просто викинули. На місці зруйнованої пам'ятки збудували нову церкву. Цьогоріч громада перейшла у підпорядкування Православної Церкви України і було вирішено відреставрувати старий іконостас та повернути його до храму.

Ще коли я був сільким головою громада села Розваж вирішила перейти в українську церкву. Побачили в якому стані старовинні ікони 18-19 століття. Було прийнято громадою рішення спробувати відновити іконостас. Для цього було запрошено реставратора Миколу Бендюка та художника Юрія Нікітіна. І надіємося, що з поновленням нашого іконостасу, Розважська церква стане ще однією туристичною родзинкою нашого Острозького краю, - розповів Юрій Ягодка. 

Кілька років старовинні ікони пролежали в старому сараї на церковному подвір'ї. Постійна волога і бруд день за днем знищували образи святих зі старовинних ікон. Незважаючи на зусилля реставраторів, частину ікон врятувати не вдалось.

Старий іконостас церкви був свого часу розібраний і зруйнований. Деяка кількість ікон була просто втрачена і вони не збереглись. Микола Бендюк реставрував ті ікони, які залишились від старого іконостасу. А інші, яких не вистачало, я просто написав нові ікони, - говорить художник, іконописець Юрій Нікітін.

Після реставрації старовинні ікони повернулись на своє місце в іконостасі Свято Космо-Дем'янівської церкви села Розваж. Вони гармонійно поєднались з новими іконами. На освячення іконостасу до храму прийшло багато людей. А урочисте богослужіння провів архієпископ Рівне нський і Острозький, владика Іларіон.

Ця громада є живим доказом того, що які б чорні хмари не нависали над Україною, скільки б ще не продовжувалась неоголошена війна на Донбасі, але наш український дух бере верх. І ми такими кроками свідчимо, що ми відроджуємо наші славні українські традиції. Ми відроджуємо любов між собою, - каже Іларіон.

У селі радіють поверненню релігійних історичних пам'яток до храму. І переконані, що це стане ще однією особливістю Острожчини. Подивитись на яку, приїжджатимуть люди з усієї України. 

Дивіться ще: у селі Більська Воля збереглася традиція автентичного поліського співу на весіллях

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber