Тремор, або мимовільне тремтіння рук, може спостерігатися як у літніх, так і у молодих людей. Необхідність лікування цього стану залежить від його вираженості і чинників, які спровокували проблему.

Причини тремтіння в руках

Хвороба Паркінсона 

Тремтливий параліч, який також називають хворобою Паркінсона, був вперше описаний англійським лікарем Джеймсом Паркінсоном в 1817 году. При цьому захворюванні поступово гинуть нервові клітини, що виробляють медіатор дофамін. Через це порушується регуляція рухів і м'язовий тонус. Перші симптоми хвороби виникають зазвичай після 40-45 років. Тремор зазвичай починається на одній руці, але з часом може поширитися і на іншу. Є інформація, що хвороба Паркінсона частіше зустрічається у людей, які вживають велику кількість молочних продуктів, а рідше у завзятих курців і кавоманів. Як запобігти хворобі Паркінсона, лікарі поки не знають, але рекомендують захищати головний мозок за допомогою ягід чорниці і брусниці, а також регулярно тренувати пам'ять.

Розсіяний склероз

Це хронічне захворювання, при якому вражається оболонка нервових волокон головного і спинного мозку. При розсіяному склерозі виникає тремтіння рук або інших частин тіла. Найбільш поширеним методом допомоги є медикаментозне лікування, а фізіотерапевт зможе навчити тебе ефективно контролювати свої симптоми.

Гіпертиреоз

Тремтячі руки можуть бути ознакою гіпертиреозу, або базедовій хвороби, - підвищеної активності гормонів щитовидної залози, що виражається в прискореному серцебитті, пітливості, постійної нервозності, дратівливості, тревожності.До зовнішнішніх ознак хвороби відносять вирячені очі і поява яскраво вираженого зоба. Щоб уточнити діагноз, проводять аналіз крові. При гіпертиреозі важлива корекція харчування.

Виключаються напої і продукти, що збуджують нервову систему, - каву і шоколад.

Надлишок кофеїну

Кофеїн - це стимулятор, який допомагає нам швидше прокинутися вранці, а також провокує тремор рук. Тим, хто п'є каву відрами, слід знати, що більше 300 мілілітрів напою, що бадьорить в день здатні привести до серйозних проблем зі здоров'ям.

Алкогольна залежність

Якщо у тебе алкогольна залежність, то при відмові від спиртного можуть почати трястися руки. Зазвичай це відбувається через 10 годин після останнього прийому алкоголю і триває кілька тижнів. Існують спеціальні програми детоксикації, які допомагають позбутися від симптомів алкогольної абстиненції.

Недолік сну

При нестачі сну порушується нормальна робота мозку. Мозок втомлюється і може відправляти помилкові сигнали, внаслідок чого починається тремор. На щастя, поправити ситуацію нескладно - достатньо добре виспатися.

Низький рівень цукру

Гіпоглікемія - це патологічний стан, пов'язаний з аномально низьким рівнем глюкози в крові. З нападами гіпоглікемії можуть зіткнутися люди, які страждають на цукровий діабет, тяжкі захворювання печінки і підшлункової залози, неполадками в роботі шлунково-кишкового тракту, порушеннями функцій ендокринних желез.При дефіциті глюкози в крові особливо страждають нервові клітини, тому виникають такі прояви, як сонливість, порушення координації рухів, тремор, різкі перепади настрою. Напад гіпоглікемії можна зупинити, вживши 10-15 грам «швидких» вуглеводів, наприклад, з'їсти банан, два шматочки рафінаду, пару чайних ложок меду.

Стрес

Викликати стрес може що завгодно - проблеми у відносинах, складності на роботі, страх, пережиті неприємності і надмірна втома. Це нормальна реакція, яка, як правило, швидко проходить .Но при хронічному стресі додаються фізичні симптоми: безсоння, головний біль, напади пітливості, тремор кінцівок. Стан значно поліпшується при убуванні викликали стрес причин. Щоб перемогти стрес і позбутися від негативних думок, потрібно навчитися контролювати свої емоції.

Ефект ліків

Токсична дія хімічних речовин і деяких ліків може викликати нерегулярний тремор в пальцях рук. У таких випадках скасування ліків і подальше симптоматичне лікування веде до його припинення.

Куріння

Часто люди курять в надії на те, що куріння заспокоїть і допоможе впоратися зі стресом. Але ефект може бути як раз навпаки.Нікотин в тютюні - це наркотик, що викликає звикання. При попаданні в кров він викликає підвищення серцебиття і в деяких випадках тремор кінцівок. Відмова від куріння вирішить проблему, але краще порадитися з лікарем.

Нестача вітаміну В12

Нестача вітаміну B12 в організмі різко послаблює імунітет, може розвинутись анемія. Природними джерелами вітаміну В12 є продукти тваринного походження: м'ясо, яйця, птиця, риба і морепродукти, а також молочні продукти. Вітамін В12 також виробляється нашої кишковою мікрофлорою, тому важлива профілактика дисбактеріозу.

Феохромоцитома надниркової залози

Пухлина розвивається в надниркової залозі, зазвичай є доброякісною, але часто провокує підвищення кров'яного тиску, тремтіння рук, сильне потовиділення, задишку і головний біль. Найефективнішим методом лікування є повне видалення пухлинного новоутворення.

Порушення мозкової діяльності

Причиною тремору в деяких випадках може стати інсульт або черепно-мозкова травма. Справитися з проблемою допоможе медикаментозне лікування в поєднанні з відмовою від кофеїну, нікотину і алкоголя. При тремтінні рук на допомогу можуть прийти деякі засоби народної медицини: прополіс, настоянки пустирника, глоду, пижма, ромашки або м'яти. Якщо симптоми прогресують, обов'язково звернися до лікаря, щоб виключити наявність серйозного захворювання.