На Рівненщині відгуляли етнофестиваль "Новомалинська Любава". Захід відбувся 28 липня. Туди завітали сотні гостей з України та за кордону. Чим пригощали та дивували, дивіться - далі.

Біля Новомалинського замку в неділю велелюдно. Сюди приїхали сотні гостей з усіх куточків Рівне нщини і навіть за кордону. А все тому, що тут відбувається масштабний народний фестиваль "Новомалинська Любава". Майстриня Тетяна робить ляльки-мотанки з старовинних тканин.

"Ось сама традиційна - берегиня. Тут полотно, якому більше 50 років. Це моєї сестри свекруха ткала ще десь в 50 - 60-ті роки минулого століття. От така лялечка", - розповідає майстриня.

Окрім традиційних ляльок майстриня робить і сучасні. Цікавляться такими виробами малі та дорослі.

Бабушки купляють своїм внучкам. В минулому році з Харкова у мене замовляла жінка внучці на 12 років.

Окрім того гостей фестивалю частують національними стравами. Господині запрошують всіх до своїх куренів.

Це пампушки печені в печі з часничком. От тут ще є пампушки. Вони жарені на пательні. Це вареники різної начинки з сиром, картоплею і сиром, - розповідає Валентина.

Спробувати їх могли всі учасники фестивалю. Тут кожному раді.

Щоб вони побачили нашу гостинність і наші традиції. Це основне. Я вважаю, що для України зараз треба мир. І я сподіваюся, що люди будуть раді в задоволені.

Інші учасники фестивалю демонструють свою вишивку. Кажуть, рушники не продають.

Це дуже тяжка праця. Тому що треба сидіти і це треба вишивати. Не треба ніякого господарства, бо це знаєте воно так дуже затягує.

А Валентина з соломи плете кошики та капелюхи одразу на фестивалі. Зроблене одразу ж продає. Вартість не називає.

"Можна й продати, а можна й подарувати. Я взагалі то за грішми нікою такою ціллю не задавалася. А якщо людина дуже цікавиться і просить, то ціна може бути чисто символічна".

На фестивалі "Новомалинська Любава" також облаштувати тематичні локації: історії Новомалинського замку, історія Острожчини та інше. Відвідувачі не приховують своїх емоцій.

Колорит. Дивіться, яка українська вишивка. Нарід має виставку таку гарну. Мені дуже подобається.

Народний фестиваль "Новомалинська Любава" вже вкотре об'єднує сотні українців з різних населених пунктів. Всі вони разом співають, веселяться та обмінюються досвідом та традиціями. 

До теми: на Рівне нщині відгуляли фестиваль "Новомалинська Любава"

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber