Робота за кордоном. Вже не один рік тисячі рівнян працевлаштовуються за межами рідної землі. Найчастіше шукають кращої долі в сусідніх країнах: Польщі, Чехії, Словаччині або ж Угорщині. Виїжджають працювати і дорослі і юні.

Олег Легусєв декілька днів тому приїхав з закордону. Працював у Польщі на будівництві. Провів там три місяці. Хлопець розповідає, це уже не перша поїздка на роботу за кордон. Втім невдовзі планує поїхати знову.

Я їжджу з 18 років. І я був за кордоном разів так з одинадцять.

Коли ж хлопець не закордоном, а вдома, то теж працює на будівництві. Олег зізнається, різниця в оплаті та умовах роботи чимала.

Тут до 16 тисяч заробітна палата складає. А в Польщі в два рази більше. До 35- 40 тисяч. Так офіційно, мені все зробили усю документацію і так далі.

Окрім Олега Легусєва, кращої долі за кордоном шукають й чимало інших людей. Втім, те що українське населення шукає роботу на чужині, ніяк не пов'язано з тим що тут її не вистачає, розповідають у центрі зайнятості. Кажуть робочих місць вдосталь. Втім працевлаштування за межами країни має чималу перевагу для людей.

Станом на 1 червня 2019 року по обласній службі зайнятості в нас зареєстровано 2950 вакансій. Тобто достатня кількість робочих місць. Більшість наших громадян шукають роботу з вищою заробітною платою. Особливо молодь. Особливо люди після вишів. Вони хочуть все і сразу, - розповідає заступник директора Рівне нського обласного центру зайнятості Андрій Грещук.

Кількість охочих виїхати за кордоном не зменшується. Так само і фірми, які пропонують працевлаштувати в бажаній країні . Чимало серед них і шахраїв. Адвокати застерігають, якщо ви все ж вирішили поїхати за межі України на роботу, то обов'язково звертайте увагу на такі папери.

Перше що повинен запитати наш потенційний працівник за кордоном, це ліцензія. На те щоб надавати такі послуги посередництва саме працевлаштування. Наступний етап, етап укладання договору. Договір має бути написаний максимально просто. Тільки ви зустрічаєте багато слів, багато зворотів які ви не розумієте то під час того коли ви це підписуєте вас це повинно насторожити. І ви не повинні боятися запитувати і перепитувати, - каже адвокат Тетяна Бідюк.

Фахівець додає, потрібно не лінуватися, а обов'язково проконсультуватися з юристом перед підписанням таких договорів. А у центрі зайнятості сподіваються, що рівень праці та заробітної плати в Україні лише зростатиме. Аби люди могли отримувати хороший дохід не покидаючи дому.
 

Читайте також: рівненчан застерігають про небезпеку

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber