Острожани знову перемогли на конкурсі культурно-мистецьких проектів "Малі міста - великі враження". Цього разу вони презентувати проект "Інтерактивний музей стародруків". Завдяки його реалізації Острозький заповідник оновиться. Відвідувачі зможуть гортати книги, на стіні буде проектуватися панорама, перший поверх використовуватиметься як простір для зустрічей та малих акустичних концертів.

Це Луцька надбрамна вежа XVI століття. Починаючи з 1985 року там функціонує музей книги та друкарства міста Острога. На сьогодні у ньому вміщено майже 5 тисяч експонатів, півтори тисячі стародруків XVI - XVIII століть та рукописів.

Створений він теж був за громадської ініціативи, з підтримки і на пожертви товариства книголюбів України, - розповів директор КЗ "Державний історико-культурний заповідник м. Острога" Микола Манько.

Аби йти в ногу з часом та привернути увагу молодого покоління до музею, його працівники подали проект на конкурс культурно-мистецьких проектів "Малі міста - великі враження" і виграли його.

Проект передбачає зміни в музею. Експозиції в якій ми знаходимося буде змінюватися. Ця експозиція створена з часу відкриття музею 1985 році і для того року це була шикарна експозиція, але час змінився і ми мусимо теж змінюватися, - говорить керівник проекту "Інтерактивний музей стародруків" Андрій Брижук.

Перший поверх музею повністю оновиться: на стінах буде проектуватися панорама 180 градусів, у вітринах будуть найцінніші експонати.

А також нарешті ми зможемо погортати книжки, а не будемо лізти під скло. Будуть вмонтовані тач-монітори і можна буде погортати електронні версії цих книг.

Окрім того зала музею перетвориться на приміщення зустрічей з письменниками, малих акустичних концертів та інших заходів. Нині, це відбувається на третьому поверсі споруди. Світлана Позіховська майже 40 років працює у культурному заповіднику Острога. Вона є автором експозиції, яка от-от зміниться.

Ми працюємо з молоддю. Ми бачимо їхні інтереси і ми повинні з ними розмовляти однією мовою. Тобто є запити в суспільстві і музеї мають на ці запити реагувати. Якщо ми не будемо йти в ногу з часом, то музеї в такому вигляді, якому вони існують - це вже навіть не вчорашній, а позавчорашній день.

Нині за музейні кошти працівники заповідника встановили так званий інформаційний кіоск. Там можна пройти віртуальну екскурсію, послухати середньовічну музику, дізнатися інформацію про стародруки та навіть погортати їх сторінки.

Однак це лише перші кроки. Працівники заповідника переконані, реалізація проекту "Інтерактивний музей стародруків" покращить туристичну привабливість не тільки культурної пам'ятки, а й міста. До слова, проект острожан буде реалізований впродовж 4-х місяців за 350 тисяч гривень.  

Читайте ще: на Рівне нщині відгуляли фестиваль "Новомалинська Любава"

Будьте з намиTelеgram Facebook Youtube Instagram Viber