Про те, що секс піднімає настрій і зміцнює серце, ви і так напевно знаєте. А ось в курсі ви, що заняття любов'ю збільшують мозкову активність, роблять молодше і полегшують біль? Ні? Ну як так-то, зараз виправимо.

Секс захищає від застуди 

Вчені провели дослідження серед студентів та з'ясували: слина тих, хто займався сексом 1-2 рази в тиждень, містить більш високий рівень імуноглобуліну А - антитіла, які боряться з інфекціями і застудою. При цьому низький рівень імуноглобуліну А спостерігався як у тих, хто не займається сексом або займається ним не менше одного разу на тиждень, так і у тих, хто займається їм занадто багато (три рази в тиждень і більше).

Секс збільшує мозкову активність

Дослідники з Університету Амстердама стверджують: секс може поліпшити аналітичне мислення. А під час експерименту в Університеті Прінстона (США) - він проводився на щурах - вчені виявили інший факт: у сексуально активних гризунів відбувається зростання нейронів в гіпокампі - частині мозку, яка зберігає спогади. Поки невідомо, чи відбуваються такі зміни в мозку людини. Але те, що секс знімає стрес і підвищує настрій - доведений факт (про це нижче). А це вже немало.

Секс полегшує біль

Під час занять сексом звільняється велика кількість гормонів, які зменшують біль. Завдяки окситоцину - гормону обіймів - людина відчуває менше стресу, відчуває себе спокійним і щасливим. Ще заняття любов'ю виробляють серотонін, ендорфіни і фенілетиламін - гормони, що відповідають за відчуття ейфорії, радості і захоплення. Всі ці процеси змушують людину відволіктися від болю і зовсім про неї забути. Інші дослідження показали: секс рятує від мук під час мігрені і зменшує неприємні побічні ефекти ревматоїдного артриту.

Секс покращує сон

Анекдоти і жарти про те, що чоловіки відразу ж вирубуються після сексу, вже не актуальні. Не тільки хлопці моментально засипають - це стосується і дівчат. Секс діє на всіх однаково, просто організм чоловіка і жінки реагує на це по-різному. Під час і після занять любов'ю мозок виробляє норадреналін, серотонін, окситоцин, вазопресин і інші гормони - вони викликають бажання обніматися, притискати партнера до себе. Або ж заснути. У чоловіків найчастіше відбувається друге: у них робота префронтальної кори - частини мозку, відповідальної за інтерпретацію і реагування на нову інформацію - значно сповільнюється після оргазму.

Секс робить вас молодше 

Заняття сексом покращують не тільки сон, а й стан шкіри. В ході шотландського дослідження з'ясувалося: подружні пари, які займалися сексом три і більше разів на тиждень, виглядали в середньому на десять років молодше за свій вік. Оргазм провокує у чоловіків і жінок викид статевого гормону естрогену. Цей гормон позитивно впливає на стан волосся і шкіри. А завдяки цьому людина відчуває себе більш впевнено і привабливо.

Секс знижує ризик серцевих захворювань

Напевно ви не раз чули, що заняття сексом знижують ризик серцевих захворювань, наприклад інсульту або ішемічної хвороби. Так і є. Але поки це доведено тільки для чоловіків. За даними дослідження, у чоловіків, які займалися сексом раз на місяць і рідше, ймовірність розвитку серцево-судинних захворювань вище на 45%. Можливо, причина просто в хорошому стані здоров'я в цілому. У таких чоловіків найчастіше більш високе лібідо, а значить, вони більше займаються сексом.

Секс покращує перебіг вагітності

Ми вже не раз говорили, що сексом під час вагітності займатися можна і навіть потрібно. Головне - не соромитися задавати всі питання гінеколога і прислухатися до свого тіла. Один з головних плюсів: заняття сексом знижують ризик розвитку таких серйозних ускладнень, як гестоз - він може викликати набряк кінцівок, головний біль, нудоту і навіть судоми.

Секс знижує тиск

Високий кров'яний тиск має багато серйозних наслідків. Серед них - інсульт та інфаркт. Це ж явище може стати причиною еректильної дисфункції (імпотенції) у чоловіків, а у жінок знизити збудливість і здатність досягати оргазму. Щоб не зіткнутися з подібним, необхідно підвищувати рівень тестостерону. Один із способів - займатися сексом. Дослідження показали зв'язок між низьким рівнем тестостерону і високим артеріальним тиском. Зростання ж тестостерону знижує тиск і тим самим позбавляє від всіх тих жахів, що ми перерахували вище.