Під час вагітності часто виникають перепади настрою через втому, стрес, гормональні зміни. Ці фактори впливають на рівень нейромедіаторів – посередників у головному мозку. Жінку переповнюють емоції, пов’язані з майбутнім материнством. Кожна реагує на такі зміну по-своєму.

Деякі майбутні матусі стають дуже емоційними, як у позитивний, так і в негативний бік. Інші відчувають себе пригніченими чи стурбованими. Зазвичай настрій змінюється у період від шостого до десятого тижня, затихає у другому триместрі. Із часом наближення терміну – 33 тиждень вагітності й пізніше – знову стає мінливим.  

Чому жінка вередує?

Вагітність для багатьох жінок – стресовий та емоційно важкий період. Вони переймаються, чи стануть хорошою мамою, чи буде малюк здоровим, чи вистачить грошей на його утримання... Також жінки хвилюються через можливі зміни у стосунках із чоловіком після появи дитини та про можливість приділяти увагу всім.

Навіть матусь, які завчасно планували вагітність, часом лякає майбутнє. І це не дивно. Тиск на майбутніх батьків починається ще до появи дитини. Сучасні матусі з’їдають себе різними питаннями. Чи правильно я харчуюсь? Чи ті книжки я читаю? Чи зможу я гідно виховати дитину?

У той же час вагітна може відчувати себе непривабливою в новому тілі, переживати через зайву вагу та розтяжки. Фізичні незручності вагітності, такі як печія, втома, нудота зазвичай не під силу жінці. Вона відчуває, що втрачає контроль над тілом та власним життям. Усі ті змішані емоції провокують перепади настрою як на американських гірках.

Як впоратись з перепадами настрою?

Важливо пам’ятати, що емоційне потрясіння – це норма. Усвідомлена турбота про себе та свої потреби допомагає триматись в рівному емоційному стані.

Корисні поради від матусь «НестлеБейбі»:

Не сприймайте все до серця. Часто виникає бажання все контролювати та все встигнути до пологів. Не потрібно цьому піддаватись. Не починайте робити капітальний ремонт у дитячій кімнаті власними силами, не намагайтесь закрити більше проектів на роботі. Перша у переліку справ – ви.

Не втрачайте зв’язок із партнером. Розмови, взаємні емоції, турбота одне про одного дуже допомагають стосункам. Потрібно більше часу проводити разом, а вагітність – ідеальний період для сумісного відпочинку. Стосунки мають зміцніти, щоб після пологів чоловік був завжди поруч. Якщо вагітна дівчина самотня, вихід також є. Спілкування з рідними, друзями та однодумцями, підтримка у групах майбутніх мам, таких як клуб Nestlebaby.

Робіть краще для себе. Більше часу приділяйте собі та партнеру. Не шкодуйте радісних моментів для себе – сон, прогулянки, масаж, похід у кіно, йога, медитація.



Не мовчіть. Розповідайте про свої емоції та переживання рідним, друзям. Прості розмови іноді допомагають вагітним самостійно знайти шлях розв’язання проблем. Зв’язок із партнером має бути взаємним. Прислухайтесь до його думок та відчуттів.

Що робити, якщо настрій не покращується?

Якщо перепади настрою виникають часто й тривають понад два тижні – потрібна консультація лікаря. До 25% жінок впадають у легку депресію та успішно її долають під час вагітності.

Якщо занепокоєння заважає в буденному житті, можливо це перші симптоми тривожного розладу. Важливо звернутись до лікаря та пройти курс лікування ще під час вагітності. Нездоровий емоційний стан мами впливає на здоров’я та самопочуття дитини. Виникає ризик передчасних пологів. Обстеження може показати необхідність приймання додаткових вітамінів, медикаментів чи курсу психотерапії. Все це необхідно для того, щоб мама відчувала себе добре під час вагітності та після неї.