Про негативний і позитивний вплив кави на організм людини ведеться немало суперечок. Надмірне вживання напою насправді може спровокувати проблеми зі сном, викликати тривожність і прискорене серцебиття. Проте у цієї медалі є і зворотна сторона. Ароматна чашка американо або капучіно позитивно впливає на різні процеси в організмі.

Травна система
За заявою учених, результати досліджень яких були опубліковані в журналі Alimentary Pharmacology and Therapeutics, кава корисна для печінки та травлення. Напій, приготований за допомогою кавомашини, знижує ризик захворювання цирозом. Ба навіть чим більше чашок кави випиває людина, тим краще. Крім того, кофеїн прискорює переварювання їжі, зменшує прояви викликаного алкоголем панкреатиту, запальні процеси і стимулює дефекацію, пригнічуючи розмноження деяких бактерій в кишечнику.
Серцево-судинні захворювання
Всупереч поширеній думці, 2-4 чашки міцного еспресо без цукру в день позитивно позначаються на здоров’ї серця і судин. Британський журнал BMJ опублікував результати 200 досліджень, які довели правдивість цього твердження. Пацієнти, що кожного дня вживають каву, на 19% знижують шанси померти від сердечної недостатності. Адже, як з’ясувалося, кофеїн покращує стан кровоносних судин.
Онкологічні захворювання
Практично чверть століття кава несла на собі ярлик «ймовірно, викликає рак». Але в 2016 році міжнародне агентство з вивчення раку МАВР спростувало це твердження. Масштабний аналіз статистичних даних, наданих дослідникам, довів, що помірне вживання кави пов’язане зі зниженням ризику смертності від онкологічних захворювань. У людей, що п’ють міцний напій, знижуються шанси зіткнутися з онкологічними захворюваннями печінки, порожнини рота, гортані та передміхурової залози.
Неврологічні захворювання
Прихильники кави рідше стикаються в старості з хворобами Паркінсона, Альцгеймера і деменцією. Це пов’язано з наявністю в напої алкалоїду тригонеліну, який сприяє регенерації відростків, що сполучають між собою нервові клітини мозку. Також з’єднання фенілінданів, що утворюються в процесі обжарювання зерен, запобігають накопиченню токсичних білків, що призводять до хвороби Альцгеймера і Паркінсона. Таких висновків дійшли вчені Дослідницького університету Крембіл в Торонто.
Розлади психіки

Учені Медичного коледжу Університету Циндао (Китай) провели аналіз результатів 15 досліджень і з’ясували, що одна чашка напою, що бадьорить вдень, знижує ризик розвитку депресії на 8%, а дві або три порції кави ще ефективніше борються з психічними розладами. Важливий той факт, що серед прихильників капучіно, амерікано і макіато на 45% менше самовбивць.